„Krteček byl určen hlavně dětem a primátor odhaluje kde co," řekl kladenský primátor Milan Volf, když vybíral z davu přítomných dětí holčičku, která měla následně tu čest společně se sestrou Zdeňka Milera Blankou Lebrovou odhalit desku. „Jsem ráda, že se na Zděnka stále vzpomíná. Deska se mi moc líbí. Vnoučata si Krtečka pouští v televizi pořád, vědí totiž, že ho namaloval právě strejda," uvedla pro Kladenský deník Blanka Lebrová.

Růžová kola v ulicích českých měst.
Bikesharing v Kladně, růžová kola jako alternativa k MHD


V Bendlově ulici se Zdeněk Miler narodil, žil a nyní zde stále bydlí jeho rodina. Krátkého vzpomínkového setkání se zúčastnila také Milerova neteř Blanka Zejšková. „O umístění desky jsme již dříve uvažovali. Když město se rozhodlo jí na dům umístit, tak jsme jen souhlasili. Když bylo strejdovi devadesát let, nakreslil vnukovi bagr, chyběla mu ovšem radlice. Obrázek máme jako vzpomínku dodnes někde schovaný," nechala se slyšet Blanka Zejšková, která si nejvíce oblíbila příběhy Jak krtek ke kalhotkám přišel a Krtek ve městě.

Všechny přítomné také seznámila se životem této významné kladenské osobnosti historička Irena Veverková. Zdeněk Miler legendárního Krtečka vymyslel v roce 1957, když prý v lese zakopl o krtinu. Tehdy dostal úkol, že musí dětem nakreslit, jak se vyrábí plátno. „Následně ale zjistil, že krtek není nikterak hezké zvíře, a tak asi rok Krtečka maloval a předělával do dnešní podoby. Krtka dokresloval prakticky celý život. Nejprve postavičce udělal kratší čumáček, následně zmizel ocásek, poté dokreslil krtkovi tři vlásky," objasnila Irena Veverková.

Unikátní snímek z poslední šichty na Dole Schoeller 29. června 2002. Je na něm zachycen kolektiv Jaroslava Spejchala, který patřil k nejlepším rubačským partám v kladenském revíru.
Poslední horníci vyfárali před patnácti lety

Kvůli slavnostnímu odhalení desky vzniklo také kvarteto muzikantů, kteří se nazvali příhodně Krtek. Ti zahráli mimo jiné také jednu z nejoblíbenějších písní Zdeňka Milera Tmavomodrý svět od Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Přítomni byli také žáci Základní školy Amálské, kam docházel v mládí také samotný Zdeněk Miler.