Celá událost vyvrcholila pochodem na náměstí Svobody, kde všichni účastníci vypustili do vzduchu červené balonky. Zájemci se tam poté mohli nechat zdarma otestovat na vir HIV. 

Ve stánku na náměstí Starosty Pavla rozdávali organizátoři balónky pro účastníky pochodu. Zároveň poskytovali poradenství ohledně onemocnění AIDS. Na přistavěné obrazovce přitom pouštěli spoty, které pojednávaly o životě s touto nemocí. „O těchto problémech se má mluvit. Nejen aby se na ně upozornilo, ale také aby se vědělo, že je možné je řešit. Proto jsem dnes tuto akci přišla podpořit. Ale myslím, že by tu mělo být více lidí. Zdá se, že tady v Kladně se o to lidé moc nezajímají," uvedla jedna z účastnic Anna Capoušková.

Opodál vyskládali pořadatelé několik stovek svíček do obrazce ve tvaru červené stužky, která je symbolem boje proti AIDS. Před začátkem pochodu pak účastníci za pomoci přítomných hasičů svíčky zapálili. Průvod prošel ulicí T.G.M. a zastavil se na náměstí Svobody, kde všichni přítomní vypustili své balónky. Na zájemce tam čekal stan, ve kterém se mohli nechat zadarmo otestovat na vir HIV. Nakonec tak učinilo čtyřiadvacet lidí.

„Včasné testování je základ. Jednak proto, aby člověk virus nevědomě nešířil dál, ale také aby mohl co nejdříve zahájit léčbu. Virus se nedá vyléčit, ale pokud se s léčbou začne včas, může se pacient dožít stejného věku, jako zdravý člověk. Pokud však s léčbou začne pozdě, propukne u něj AIDS a ten se léčit nedá," upozornil Jiří Pavlát z České společnosti AIDS pomoc.

Dodal však, že testy fungují až dva měsíce po rizikovém chování. „Dříve se virus v těle neprojeví a nelze ho nijak najít. Je proto třeba počítat s tím, že dnešní výsledky nám říkají, zda byl testovaný člověk zdravý před dvěma až třemi měsíci," podotkl Pavlát, který je zároveň ředitelem pražského Domu světla, kde HIV pozitivním lidem pomáhají.¨

Na místě se sešli také žáci několika kladenských škol, ve kterých Česká společnost AIDS pomoc letos pořádala besedy se studenty. „Naši žáci jsou budoucí zdravotníci, takže se s tímto problémem budou nadále setkávat. Rádi tedy vidíme, že před ním nezavírají oči. Už jarní debaty u nich měly velký úspěch a i na dnešní akci se dostavili téměř všichni, kteří byli nahlášeni. Je tedy vidět, že zájem mezi nimi je," prohlásila učitelka Alice Strejčková ze střední zdravotnické školy.

Celá událost byla vyvrcholením spolupráce České společnosti AIDS pomoc s magistrátem. „Besedy, které jsme na školách organizovali, vedl HIV pozitivní lektor. Žáci také měli pro své mladší spolužáky připravit výukový program, jak se před HIV chránit. S pomocí dotazníků jsme měřili, zda se studenti z debat poučili a musím říct, že výsledky byly dobré," řekl Pavlát.

Pracovníci České společnosti AIDS pomoc by chtěli v Kladně působit i nadále. Pavlát prý doufá, že se jim příští rok podaří uspořádat podobnou akci. Také si přeje udržet spolupráci s kladenskými školami. „V den boje proti AIDS bychom navíc chtěli v Kladně zařídit takzvaný preventivní autobus. Jednalo by se o linku, která by vozila Kladeňáky zdarma, přičemž by v ní naši pracovníci poskytovali informace o viru HIV. Podobné projekty zatím pořádáme jen ve městech, kde jezdí tramvaje. Kladno by tedy bylo v tomto směru unikátní," dodal Pavlát. Autor: Tadeáš Burger