Cvičební maraton s Blaženkou Vlkovou, pohádkový rej, hry, soutěže, loutkové divadlo a zpívání. To vše bylo náplní Benefice pro Barunku. Příchozí věnovali libovolnou částku do průhledné kasičky střežené andělem. Na konci akce v ní bylo odhadem deset tisíc korun.

„Jsem velmi šťastná. Vůbec jsem nečekala, že by lidé přispěli tolika penězi," vyjádřila se maminka Šárka Kejkrtová.
Myšlenka uspořádání benefice se zrodila v pražské zoologické zahradě, kde se úplnou náhodou potkaly dvě bývalé spolužačky ze zdravotní školy Šárka Kejkrtová a Jana Mošová.

„Deset let jsme se Šárkou neviděly. Začaly jsme si povídat a Šárka mi mezi řečí řekla, že s Baruškou už moc na výlety nejezdí, protože se nevejde do kočárku. Večer jsem na tím začala přemýšlet a rozhodla jsem se pomoc," řekla Jana Mošová.

Ovšem uspořádat benefiční akci nebylo vůbec jednoduché. „Jako fyzická osoba nemohu nic takového podnikat ,čili jsem musela sehnat nějakou organizaci, která by byla záštitou," dodala. Jana Mošová začala s oslovováním různých spolků, ale spousta z nich se vůbec neozvala. Jako poslední možnost vyzkoušela neziskovou organizaci Dobrotety, jejíž předsedkyně Hana Kalábová je Kladeňačka.

Dobrotety převzaly nad akcí záštitu. Dále svou pomoc nabídlo Dobrovolnické centrum Kladno a vydatně přispěli také obyvatelé Makotřas, kteří se podíleli nejen na samotném programu. „Zahráli zde loutkové divadlo a vystoupili s Makozpívánkami. Navíc Hanka Chvojová vyrobila pro Šárku web, kde si lidé mohli koupit výrobky z korálků, přívěšky a různou bižutérii. Výtěžek byl určen na koupi kočárku. Vybralo se šest tisíc korun. Je to super," dodala Jana Mošová.

Členové dobrovolnického centra Kladno zase provozovali stanoviště s různými úkoly, za jejichž splnění dostaly děti odměnu, „Malovaly, běhaly s pinpongovým míčkem na lžíci či stavěly kostky. Za odměnu si mohly vybrat plyšáka nebo jinou hračku, které přinesli přátelé této akce a maminky z Makotřas," uvedla ředitelka dobrovolníků Andrea Kovácsová.

Baruška zatím používá kočárek, který je určený pro děti do pěti let. Na ten si rodiče museli vzít půjčku čtyřicet tisíc korun a stejnou částku doplácela pojišťovna. „Barunce je sedm let, čili už dva roky přesluhuje. Nevejde se do něj. Doufám, že až koupíme ten nový, vydrží nám stejně dlouho. Vybrali jsme takový, do něhož se pohodlně vejde v zimním oblečení" popsala maminka Barušky.

„Akce je super. Jsem Janě strašně moc vděčná a moc jí děkuji. Na škole bych nikdy neřekla, že se za deset let sejdeme na takové akci. Moc mě to překvapilo," vyjádřila své pocity Šárka. Baruška má ještě malou sestřičku Amálku. Té byl v srpnu rok a loni zvítězila v anketě Kladenského deníku o Miminko roku 2014.

„S Amálkou je to úplně něco jiného než to bylo s Barunkou. Mohu říci, že si to užívám jako poprvé. S Baruškou jsme byli často na vyšetření a v nemocnici. Jako miminko jsem si jí moc neužila. Teď si to užívám a všechno je super," uzavřela Šárka Kejkrtová.

Dobrotety v čele s Hanou Kalábovou spravují také účet veřejné sbírky, jehož výtěžek je učený Barunce. Sbírka není časově nějak omezena a lidé mohou přispívat na účet 2300606185/2010 s variabilním symbolem 201509.