Plicní rakovina (bronchogenní karcinom) ročně způsobí ve světě asi 950 000 úmrtí. Epidemie tohoto onemocnění nerušeně pokračuje, protože nejdůležitější rizikový faktor – kouření, zůstává v mnoha zemích prakticky nedotčen. Platí to bohužel zvláště pro Českou republiku, která je na jednom z prvních míst na světě ve výskytu plicní rakoviny u mužů. Není také divu – v naší zemi kouří 24 procent žen a 42 procent mužů.

Víme přitom, že kuřák 20 cigaret denně má asi 13x vyšší riziko vzniku rakoviny plic, než nekuřák. Plicní rakovinou onemocní asi 24 procent dlouhodobých kuřáků. Bohužel, i kdybychom nyní dosáhli nemožného – tedy okamžité úplné redukce kouřící populace, na výskytu plicní rakoviny by se to projevilo až za 20 let.

Cílem sbírky je proto preventivně působit na širokou veřejnost prostřednictvím letáků s informacemi. Za nabízené kvítky měsíčku lékařského získat prostředky na boj proti rakovině – na nádorovou prevenci, zlepšení kvality života onkologických pacientů, podporu onkologické výuky, výzkumu a vybavení onkologických center.

Ilustrační foto
Zloděje dopadli díky všímavosti souseda
Pohled do kinosálu Kina Slaný na Masarykově náměstí.
Slánští diváci se dočkají nových sedaček i záchodků