Mnoho o nich není známo. „Rozdílné jsou s odstupem času dohady o příčině jejich úmrtí. Podle sepsaných pamětí Antonína Hlouška o kladenském odboji je uváděno, že rudoarmějci byli zastřeleni ustupujícími Němci. Oproti tomu jiná verze tvrdí, že jeden z vojáků vezl vozidlem na vleku uhlí z kopce a zemřel při nehodě. Druhý měl údajně zahynout nešťastnou náhodou při čištění pušky, kdy vyšla rána. Těžko říct, která verze je pravdivá, ačkoliv ta druhá se zdá být méně pravděpodobná," je uvedeno na stránkách Českého svazu bojovníků za svobodu (CSBS) Kladno.

A právě členům této organizace byl neutěšený stav zarostlého a zanedbaného památníku trnem v oku. V sobotu proto uspořádali brigádu, aby ho upravili. „Pomník byl zarostlý plevelem, vysokou trávou a náletovými dřevinami. Neváhali jsme a začali jsme pátrat, kdo je vlastníkem pozemku, Zjistil jsem v Obecním úřadu v Malých Kyšicích, že majitelem jsou Vojenské lesy a statky. s nimi jsme se na možnosti uspořádání brigády dohodli," řekl předseda kladenského ČSBS Petr Hroník.

Do Poteplí se vypravilo sedm členů organizace, poprvé také Monika Šnajdrová, která je členkou teprve od počátku letošního roku. Nejstarší účastnicí brigády byla osmdesátiletá Irena Knotková.

„Vymýtili jsme náletové dřeviny. S sebou jsme přivezli tři velké pytle mulčovací kůry. Na závěr jsme na hrob položili malé věnce. Do Poteplí se určitě vrátíme na jaře, abychom pomník připravili na připomenutí květnových událostí roku 1945 a uctili památku rudoarmějců položením květin," dodal Petr Hroník.