Tu nyní žáci navštěvují od první do páté třídy, pak musí za vzděláním dojíždět. V budoucnu by zde měla být výuka až do deváté třídy.
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v Kladně prodal obci Bratronice zmíněný dům za 2,14 milionu korun. Tyto prostředky úřad převedl do státního rozpočtu.

Původní záměr obce získat tento majetek od státu bezúplatně byl mimo jiné i k možným problémům následného čerpání dotací na přestavbu objektu přehodnocen a zastupitelé Bratronic odsouhlasili koupi domu, včetně jeho vybavení. Stát budovu a pozemky u ní získal na základě rozhodnutí kladenského soudu jako takzvanou odúmrť. To znamená, že poslední majitel po své smrti neměl žádné dědice.

„Jedná se o hospodářské stavení s přistaveným sálem. Nejdůležitější ale je, že se nachází v centru obce, je tedy pro občany dostupné. A navíc má velkou zahradu, kterou mateřská škola využije," popsala hlavní důvody zájmu Bratronic o koupi objektu starostka Miloslava Knížetová.

Na svém nejbližším jednání budou zastupitelé obce schvalovat přípravy projektové dokumentace přestavby domu na moderní mateřskou školu. 

„Stávající mateřinka má dvě třídy a kapacitu čtyřicet dětí. Po přestavbě by v koupeném objektu mohly být tři třídy, a to i s možností vzniku jeslí," nastínila plány starostka.

Dalšími důvody rozšiřování kapacity mateřinky je skutečnost, že s novou zástavbou rodinných domů ve vesnici a jejím okolí (Bratronice jsou spádovou obcí), přibývá dětí a zájem o jejich umístění do mateřské školy stoupá.

Obec bude na rekonstrukci objektu žádat dotace. Práce by měly začít už v letošním roce.