Vernisáž zahájila ředitelka školy Jana Bláhová a ředitel Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně, historik a kurátor Zdeněk Kuchyňka.

“Založit vlastní galerii nás napadlo v loňském školním roce. Za pomoci nápadů, rad a myšlenek učitelů školy se letos povedlo vše zrealizovat. Název Star-T jako slovní hříčka vychází z ulice, kde sídlíme – U Hvězdy, anglicky tedy „STAR“ a přidáním písmenka „t“ vznikne slovo START jako nový začátek. Jedná se o unikátní projekt, neboť Kladno a okolí je v celku chudé na galerie či výstavní síně a umění obecně. To se budeme snažit i naší školní výstavní síní změnit. Do budoucna plánujeme vystavovat nejen díla našich studentů či absolventů, kteří se stále uměním zabývají či dále studují, ale také umělců z Kladna a okolí,“ říká ředitelka školy Jana Bláhová.

Z adventního prodeje ve vodárně.
Adventní prodej ve vodárně vynesl více než 31 tisíc korun

Otevírací doba galerie je zatím pondělí až čtvrtek 9 – 15 hodin. Vstupné je dobrovolné. Výstava „Učitelé studentům“ je k vidění do konce ledna 2020.

Střední škola designu a řemesel Kladno má více než 60tiletou tradici. Původně zednické učiliště bylo založeno jako vzdělávací zařízení národního podniku PRŮMSTAV již v roce 1952. V šedesátých letech získalo učiliště vlastní budovu v ulici U Hvězdy, kterou projektovali známí architekti manželé Machoninovi (navrhovali například obchodní dům Kotva).

V sedmdesátých a osmdesátých letech přibyly další stavební a dřevařské obory, v devadesátých letech ještě potravinářské a textilní obory. V posledních letech se škola zaměřuje kromě řemeslných oborů (Truhlář, Tesař, Cukrář, Pekař) na maturitní obory umělecké. Již osmým rokem nabízí škola obor Modelářství a návrhářství oděvů a od loňského roku další umělecký obor Design interiéru. Cílem je propojit obě strany, tzn. řemeslo a design. Rozvíjení ruční práce a zároveň dbát na funkčnost i vzhled výsledných produktů. S uměleckými obory souvisí právě školní galerie. Studenti v rámci předmětů výtvarná příprava, figurální kresba i ateliér designu vytvářejí výtvarná díla či plastiky. Vlastní galerie pak může být jeden z motivačních faktorů jejich studia.

Díky nové kameře mohou strážníci monitorovat Lidickou a Ininovu ulici.
Nová kamera dohlíží na kladenskou oblast zvanou Dříň