VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Burčák zažívá renesanci, ale vždy je dobré vědět, co vlastně pijete

Kladensko - Zkušení vinaři tvrdí, že dospělý člověk by měl za rok vypít tolik litrů burčáku, kolik má krve v těle. Takže zhruba kolem šesti litrů.

8.9.2018
SDÍLEJ:

Slánský vinař Petr RychtaříkFoto: Deník / Kateřina Nič Husárová

Zda je to pravda, pověra nebo jen marketingový tah, je těžké odhadnout, ale v každém případě je burčák zdrojem vitamínů a látek, které vám pročistí organismus, povzbudí mikroflóru ve střevech a díky nízkému procentu alkoholu po něm zůstanete vcelku střízliví. Díky tomu, že slunce letošním hroznům přálo, objevil se na stáncích a v kamenných obchodech burčák zhruba o dva týdny dříve, než jiného roky.

Na Kladensku se pěstováním vinné révy, potažmo výrobou burčáku zabývají ve velkém pouze tři vinaři, kteří mají svoje vinice na jižních či jihozápadních svazích u Slaného. Jinde velkopěstitele v okrese nenajdete.

Jak potvrzuje ovocnář Jiří Hubáček ze Slaného, v devatenáctém století bylo pěstování vína v oblasti celkem běžné, ale pak přišla invaze mšičky révokaze a víno z oblasti vymizelo a nikdo už jiné nesázel. Až tři odvážní podnikatelé po Sametové revoluci.

Díky tomu, že současné odrůdy vín jsou proti škůdci odolné, vinařům se začalo opět dařit. 

„Kvalita je Letos hodně dobrá, protože mají hrozny vysoký obsah cukru. Už teď jsme na 20 stupních cukernatosti, poté už nastupuje pozdní sběr. Musíme si tedy pospíšit se sklizní, aby víno nebylo zase moc sladké,“ dodal pěstitel Hubáček.

Co se týká burčáku, je v posledních týdnech toto slovo skloňováno snad ve všech pádech. Mnozí ho nakoupí u silnice, další si pro něj zajedou ke svému osvědčenému vinaři. Zkvašený ovocný mošt, zvaný burčák, je česká a moravská specialita a jinde ve světě na něj prakticky nenarazíte, pouze v zemích střední Evropy, kde se mu ale říká jinak. Pro zachování kvality burčáku musím být zachována výrobní technologie a kvasný proces.

Co se skrývá za tajemstvím burčáku, se Kladenský deník zeptal Petra Rychtaříka, majitele Vinařství ve Slaném-Kvíci, kde se pěstování vinné révy věnují s manželkou Janou na tamních jihozápadních svazích od roku 1997. Víno pěstují na patnácti hektarech, což je na české poměry dost.

„Burčák je de facto rozkvašený mošt. Měl by být podáván ve fázi, kdy mošt přechází na víno a je v něm ideální poměr cukru i alkoholu a není hořký,“ popsal vinař. „Všechno záleží na tom, při jaké se skladuje teplotě, zda se ochlazuje nebo přihřívá, to má velký vliv a jestli jsou v něm klasické kmeny kvasinek přímo z vinice nebo vinař přidá umělý klon,“ popisuje Petr Rychtařík.

Na svazích u Slaného začali se sklizní poslední týden v srpnu a díky postupnému dozrávání hroznů zde budou mít burčák prý až do půlky listopadu. Stejně jako ostatní vinaři si Rychtařík pochvaluje letošní dobrý rok, který se odrazil na vyšší cukernatosti hroznů. „Tím, že jsme vinařství, sklízíme hrozny postupně. Co se nespotřebuje, necháme dokvasit. Pak se mošt jen vyčistí a je z toho víno. Oproti vinotékám jsme ve výhodě. Tam co neprodají, musí vylít.

Přitom v dobách socialismu nebylo podle pamětníků prakticky možné burčák sehnat, pokud vám ho neprodal soukromý vinař například na Moravě, který si ho vyráběl pro vlastní potřebu, v obchodě jste nic takového získat nemohli. „Burčák jste ochutnali leda ve chvíli, když jste vyrazili například na podnikový zájezd na Moravu. Všechna velká vinařství byla státními podniky, která vydělávala dost peněz a rozhodně neměli zájem si burčákem přidělat práci. Nezajímalo je, kolik vydělají a pokud burčák měli, vypili ho sami,“ říká slánský vinař.

Zato dnes se pokoušejí vytěžit každou korunu z burčáku všichni, včetně nepoctivců. Aby mohl být burčák nazýván burčákem, musí na něj být použity hrozny z Čech a Moravy. Pokud jsou z dovozu, měl by se produkt nazývat částečně zkvašeným moštem. „Když do zahraničního moštu výrobce nic nepřidá, je stále kvalitní. Problém je ale v tom, že někteří prodejci chtějí na burčáku vydělat více peněz, ředí ho jiným moštem, lijí do něj vodu s cukrem a to je špatně. Kvalita je pak jinde. Inspekce to sice odhalí, ale nemá šanci všechny nepoctivce pochytat,“ uzavírá Petr Rychtařík, který litr bílého burčáku, stejně jako červeného prodává za 70 korun.

Jako první v Kladně měli dovezený burčák letos ve Vinotéce Lukáše Richtera v ulici Generála Píky v Kročehlavech a prodávají ho už zhruba měsíc. „Lidé k nám docházejí lidé ze sídliště a jezdí zákazníci až Prahy. Bereme burčák osm let z Moravy a je opravdu vyhlášený, takže se mám co otáčet v těchto dnech. Nestíhám ho dolévat. Vozí nám ho dvakrát týdně v pětadvacetillitrových kanystrech,“ řekla prodavačka Kateřina Vlasáková. Bílý burčák zde mají za 79 korun a červený o deset korun dražší. O něco více zaplatíte za moravský burčák ve Vinotéce Sýpka Tomáše Rudčenka v Buštěhradu. Provozovnu zde má dva roky. Litr bílého burčáku u něj nakoupíte za 90 korun, červeného za stovku.

Vůbec nejdráž vás ale vyjde burčák rozlévaný například na slavnostech, pokud se nejedná přímo o vinařskou oblast. Například na Dnech města Kladna, které se konaly uplynulý víkend, stály dvě deci burčáku i 40 korun, které dodala místní vinotéka Víno Hruška.

Autor: Kateřina Nič Husárová

8.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Učitel střední školy 26 020 Kč Učitelé všeobecně vzdělávacích předmětů na středních školách Učitel/ka všeobecně-vzdělávacích předmětů. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26020 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zájemci musí splňovat vzdělání podle zákona č. 563/2004 Sb. ve znění novel., , Učitel/ka všeobecně-vzdělávacích předmětů - český jazyk a literatura., , Pro školní rok 2019/2020.. Pracoviště: Střední škola designu a řemesel kladno, příspěvková organizace, U Hvězdy, č.p. 2279, 272 01 Kladno 1. Informace: Jana Horová, +420 312 681 180-1. Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 26 000 Kč Všeobecní administrativní pracovníci Administrativní pracovník/ce. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: , - dobré komunikační a organizační schopnosti, - snahu rozvíjet své znalosti a schopnosti, , Nabízíme:, - pracovní telefon, - notebook, , , Předchozí praxe není nutná. Pracoviště: Prodeal, s.r.o., kladno, Kročehlavská, č.p. 47, 272 01 Kladno 1. Informace: Josef Vyskočil, +420 776 472 120. Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Finanční poradce 20 000 Kč Finanční poradci specialisté Osobní bankéř/ka - Slaný. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu: Wilsonova 585/14, Slaný 27401 , Kontakt: Dagmar Beerová Bc., tel.: +420 725 700 971, e-mail: dagmar.beerova@moneta.cz, , Osobní bankéř/ka – Slaný , Staňte se odborníkem na finance, inspirujte sebe i své okolí a získejte za své úsilí zaslouženou odměnu. U nás dostanete příležitost ať už jste čerstvě po škole nebo je vám třeba přes padesát. , , Co bude náplní Vaší práce? , Poskytování profesionálního poradenství na míru a dle potřeb klientů , Navrhování ideálního řešení a aktivní vyhledávání prodejních příležitostí , Budování a rozvíjení dlouhodobých vztahů s klienty , Odpovědnost za prodejní výsledky a kvalitu poskytovaných služeb , , Bez čeho se neobejdete?, Minimálně SŠ vzdělání s maturitou, Znalosti práce na počítači, , Co u nás získáte? , Rozmanité benefity – sami si zvolíte na co Vám přispějeme (může to být příspěvek na stravování, penzijní pojištění, volnočasové aktivity a mnoho dalšího), Kromě pěti dalších dní dovolené nad rámec zákona i další dny volna navíc, třeba když se necítíte fit , Příležitost k růstu, můžete se vypracovat na manažera nebo specialistu, Podporu ve Vašem vzdělávání od prvního dne, , Pozn. Výše finančního ohodnocení se odvíjí od plnění plánů a délky úvazku. Pracoviště: Moneta money bank, a.s. - slaný, wilsonova 585/14, Wilsonova, č.p. 585, 274 01 Slaný 1. Informace: Dagmar Beerová, +420 725 700 971. Výroba - Výroba Montážní dělník 13 500 Kč Montážní dělníci ostatních výrobků Montážní dělníci ostatních výrobků. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 14500 kč. Volných pracovních míst: 11. Poznámka: Požadujeme:, manuální zručnost, 100% docházka, fyzická zdatnost, zdravotní způsobilost, praxe v oboru výhodou., , Pracovní náplň:, montáž, demontáž, nastavování a seřizování prvků, připevňování. Pracoviště: Suprox s.r.o., stavmix, Cyrila Boudy, č.p. 1444, 272 01 Kladno 1. Informace: David Čížek, +420 732 336 611.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na strážníky čekalo překvapení v podobě pytlů s odpadem.

Kladenští strážníci měli v souvislosti s Kladfestem napilno

Na zámku Žleby natáčení vánoční pohádku Nejlepší přítel

Lákadlem víkendu jsou hlavně památky

Slaňáci se mohou do konce září vyjadřovat k budoucí podobě náměstí

Slaný - Už jen do konce září mají občané Slaného možnost vyjádřit se ke studii revitalizace hlavního Masarykova náměstí ve Slaném a projevit tak svůj názor, jak by náměstí mělo vypadat. Město Slaný totiž připravuje projektovou dokumentaci k revitalizaci historického jádra.

Pohár primátora: Vicemistr má stále na čem pracovat

Kladno – Třetí místo obsadili volejbalisté Kladna na turnaji O pohár primátora Kladna. Postupně podlehli Příbrami 1:3, Karlovarsku 0:3, aby na závěr svého vystoupení zdolali druholigové francouzské Nancy 3:0.

Legendárnímu Kadrabovi je pětaosmdesát

Kladno - Legendární český fotbalista Josef Kadraba, stříbrný medailista z mistrovství světa 1962 v Chile, slaví ve čtvrtek 20. září osmdesáté páté narozeniny.

Derby Kladna s Hostouní už na Václava!

Kladno - Na změně termínu ostře sledovaného fotbalového derby mezi SK Kladno a Hostouní se dohodla vedení obou klubů. Zápas divizní skupiny B se odehraje příští týden nikoliv v sobotu, ale už v pátek 28. září od 10:15 hodin.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT