VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Burčák zažívá renesanci, ale vždy je dobré vědět, co vlastně pijete

Kladensko - Zkušení vinaři tvrdí, že dospělý člověk by měl za rok vypít tolik litrů burčáku, kolik má krve v těle. Takže zhruba kolem šesti litrů.

8.9.2018
SDÍLEJ:

Slánský vinař Petr RychtaříkFoto: Deník / Kateřina Nič Husárová

Zda je to pravda, pověra nebo jen marketingový tah, je těžké odhadnout, ale v každém případě je burčák zdrojem vitamínů a látek, které vám pročistí organismus, povzbudí mikroflóru ve střevech a díky nízkému procentu alkoholu po něm zůstanete vcelku střízliví. Díky tomu, že slunce letošním hroznům přálo, objevil se na stáncích a v kamenných obchodech burčák zhruba o dva týdny dříve, než jiného roky.

Na Kladensku se pěstováním vinné révy, potažmo výrobou burčáku zabývají ve velkém pouze tři vinaři, kteří mají svoje vinice na jižních či jihozápadních svazích u Slaného. Jinde velkopěstitele v okrese nenajdete.

Jak potvrzuje ovocnář Jiří Hubáček ze Slaného, v devatenáctém století bylo pěstování vína v oblasti celkem běžné, ale pak přišla invaze mšičky révokaze a víno z oblasti vymizelo a nikdo už jiné nesázel. Až tři odvážní podnikatelé po Sametové revoluci.

Díky tomu, že současné odrůdy vín jsou proti škůdci odolné, vinařům se začalo opět dařit. 

„Kvalita je Letos hodně dobrá, protože mají hrozny vysoký obsah cukru. Už teď jsme na 20 stupních cukernatosti, poté už nastupuje pozdní sběr. Musíme si tedy pospíšit se sklizní, aby víno nebylo zase moc sladké,“ dodal pěstitel Hubáček.

Co se týká burčáku, je v posledních týdnech toto slovo skloňováno snad ve všech pádech. Mnozí ho nakoupí u silnice, další si pro něj zajedou ke svému osvědčenému vinaři. Zkvašený ovocný mošt, zvaný burčák, je česká a moravská specialita a jinde ve světě na něj prakticky nenarazíte, pouze v zemích střední Evropy, kde se mu ale říká jinak. Pro zachování kvality burčáku musím být zachována výrobní technologie a kvasný proces.

Co se skrývá za tajemstvím burčáku, se Kladenský deník zeptal Petra Rychtaříka, majitele Vinařství ve Slaném-Kvíci, kde se pěstování vinné révy věnují s manželkou Janou na tamních jihozápadních svazích od roku 1997. Víno pěstují na patnácti hektarech, což je na české poměry dost.

„Burčák je de facto rozkvašený mošt. Měl by být podáván ve fázi, kdy mošt přechází na víno a je v něm ideální poměr cukru i alkoholu a není hořký,“ popsal vinař. „Všechno záleží na tom, při jaké se skladuje teplotě, zda se ochlazuje nebo přihřívá, to má velký vliv a jestli jsou v něm klasické kmeny kvasinek přímo z vinice nebo vinař přidá umělý klon,“ popisuje Petr Rychtařík.

Na svazích u Slaného začali se sklizní poslední týden v srpnu a díky postupnému dozrávání hroznů zde budou mít burčák prý až do půlky listopadu. Stejně jako ostatní vinaři si Rychtařík pochvaluje letošní dobrý rok, který se odrazil na vyšší cukernatosti hroznů. „Tím, že jsme vinařství, sklízíme hrozny postupně. Co se nespotřebuje, necháme dokvasit. Pak se mošt jen vyčistí a je z toho víno. Oproti vinotékám jsme ve výhodě. Tam co neprodají, musí vylít.

Přitom v dobách socialismu nebylo podle pamětníků prakticky možné burčák sehnat, pokud vám ho neprodal soukromý vinař například na Moravě, který si ho vyráběl pro vlastní potřebu, v obchodě jste nic takového získat nemohli. „Burčák jste ochutnali leda ve chvíli, když jste vyrazili například na podnikový zájezd na Moravu. Všechna velká vinařství byla státními podniky, která vydělávala dost peněz a rozhodně neměli zájem si burčákem přidělat práci. Nezajímalo je, kolik vydělají a pokud burčák měli, vypili ho sami,“ říká slánský vinař.

Zato dnes se pokoušejí vytěžit každou korunu z burčáku všichni, včetně nepoctivců. Aby mohl být burčák nazýván burčákem, musí na něj být použity hrozny z Čech a Moravy. Pokud jsou z dovozu, měl by se produkt nazývat částečně zkvašeným moštem. „Když do zahraničního moštu výrobce nic nepřidá, je stále kvalitní. Problém je ale v tom, že někteří prodejci chtějí na burčáku vydělat více peněz, ředí ho jiným moštem, lijí do něj vodu s cukrem a to je špatně. Kvalita je pak jinde. Inspekce to sice odhalí, ale nemá šanci všechny nepoctivce pochytat,“ uzavírá Petr Rychtařík, který litr bílého burčáku, stejně jako červeného prodává za 70 korun.

Jako první v Kladně měli dovezený burčák letos ve Vinotéce Lukáše Richtera v ulici Generála Píky v Kročehlavech a prodávají ho už zhruba měsíc. „Lidé k nám docházejí lidé ze sídliště a jezdí zákazníci až Prahy. Bereme burčák osm let z Moravy a je opravdu vyhlášený, takže se mám co otáčet v těchto dnech. Nestíhám ho dolévat. Vozí nám ho dvakrát týdně v pětadvacetillitrových kanystrech,“ řekla prodavačka Kateřina Vlasáková. Bílý burčák zde mají za 79 korun a červený o deset korun dražší. O něco více zaplatíte za moravský burčák ve Vinotéce Sýpka Tomáše Rudčenka v Buštěhradu. Provozovnu zde má dva roky. Litr bílého burčáku u něj nakoupíte za 90 korun, červeného za stovku.

Vůbec nejdráž vás ale vyjde burčák rozlévaný například na slavnostech, pokud se nejedná přímo o vinařskou oblast. Například na Dnech města Kladna, které se konaly uplynulý víkend, stály dvě deci burčáku i 40 korun, které dodala místní vinotéka Víno Hruška.

Autor: Kateřina Nič Husárová

8.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 16 940 Kč Chovatelé drůbeže Pracovník/ce na foliovací a třídící lince. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16940 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Jedná se o manipulaci s výrobky o váze až 25 kg., , Požadujeme:, - výpis z RT, - bezdlužnost, - základní znalost práce s PC, - ochota pracovat při mimořádných zakázkách a nočních směnách, - občané EU i mimo EU - zdravotní průkaz, , Nabízíme:, - závodní stravování. Pracoviště: Ovus-podnik živočišné výroby, spol. s r.o. [1], Těhul, č.p. 169, 274 01 Slaný 1. Informace: Věra Chodová, +420 730 156 106. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 55 000 Kč Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) Řidič C+E Benelux. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 55000 kč, mzda max. 59000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: ledáme kolegu, který si troufne se spojit se seriózním zaměstnavatelem v oboru dopravy a logistiky v lokalitě Slaný., , Řidič C+E Benelux, , Náplň práce, - přeprava a doprava v rámci poptávek přeprav našich klientů. Jezdíme především Benelux, Belgii, Německo a případně Francii., , Požadavky, - řidičský průkaz skupiny C+E, - praxi na obdobné pozici u MKD podmínkou, - profesní a zdravotní způsobilost, - trestní bezúhonnost, , Nabízíme, - práce pouze pro jednotlivce, - možnost plachty nebo friga, - skvělé stabilní, a především dlouhodobé a seriózní zaměstnání, - turnus víkend mimo a víkend doma, další varianty turnusu jsou k jednání, - vynikající platové ohodnocení: 15 500,- + proplacené přesčasy, noční příplatky a víkendy, svátky, po zapracování s možným růstem + 50 euro diety, - pravidelnou mzdu k 20 dni v měsíci, - 4 týdny dovolené, - nejmodernější zázemí (vozový park MAN Euro 6 + skvělé zázemí pro řidiče), - průběžná zaškolení a rozvoj. Pracoviště: Josef mička s.r.o., Politických vězňů, č.p. 1952, 274 01 Slaný 1. Informace: Petr Kmošek, +420 605 733 267. Výroba - Výroba Seřizovači 15 000 Kč Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů Seřizovač a obsluha číslicově řízených strojů (kromě dřevoobráběcích). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Výkon práce: Slaný a Stochov , Nabízíme: , - zázemí moderního závodu mezinárodního koncernu , - pracovní smlouvu na dobu neurčitou , - možnosti osobního i profesního rozvoje , - vánoční odměna a odměna na dovolenou , - závodní stravování s příspěvkem zaměstnavatele , - vzdělávací kurzy , - firemní akce pro zaměstnance , - firemní benefitní program. Pracoviště: F.x.meiller slaný s.r.o., Netovická, č.p. 386, 274 01 Slaný 1. Informace: Ludmila Fatková, +420 312 577 793. Výroba - Výroba Ruční balič 12 200 Kč Ruční baliči Baliči a pytlovači. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: Požadujeme:, výpis z rejstříku trestů., , Osobní kontakt možný každý čtvrtek od 11:00 do 13:00 hod. v kanceláři na adrese Huťská 229, Kladno, po předchozí telefonické domluvě.. Pracoviště: Agentura vista cz s.r.o., pracoviště, Oldřichova, č.p. 158, 272 03 Kladno 3. Informace: Jiří Šeiner, +420 777 038 145.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Proč je negativní myšlení důležité

Slovan Velvary (v modrobílém) podlehl doma ve své historické premiéře v ČFL Sokolu Brozany 2:3 po penaltovém rozstřelu.

Smutný konec dobrého podzimu pro Velvary

Bylo to o štěstí, hodnotil skromně svou trefu Kaut

Prostějov /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – Kvalitně rozehrané utkání měli hokejisté Kladna na prostějovském ledě, ale vedení 2:0 po dvou třetinách neudrželi, a o vítězi se tak muselo rozhodnout až v prodloužení. V něm se hrdinou stal Ladislav Zikmund, který propálil Neužila. Podíl na vítězství si ale může připsat i Tomáš Kaut, který zaznamenal dva kanadské body za gól a přihrávku.

OBRAZEM: Výstava Do Prkýnka je v Prostoru až do konce roku

Slaný - V kavárně Prostor v Masnokrámské ulici ve Slaném byla zahájena výstava dřevomaleb slánského výtvarníka Tomáše Záborce. Expozice nazvaná Do Prkýnka bude zdi kavárny zdobit do konce roku.

OBRAZEM: Tuchlovští otevřeli zrekonstruovanou kapličku a vyšlápli si na haldu

Tuchlovice - Občané Tuchlovic se v sobotu dopoledne shromáždili u obecního úřadu a odtud vyšli k místní zrekonstruované kapličce. Následně přihlíželi jejímu oficiálnímu otevření.

Právě jsme se narodili

Kladno, Slaný /ANKETA, FOTOGALERIE/ - V uplynulém týdnu se v kladenské a slánské porodnici narodili další noví občánci. Šťastným rodičům blahopřejeme a miminkům přejeme hodně štěstí na dlouhou cestu životem.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT