Majetek miliardových hodnot, jež kdysi svazek převzal bezúplatně od armády, je pro správce spíše danajským darem a tvrdým oříškem, se kterým se potýkají vlastníci už řadu let.

Nápadů jak naložit s areálem o rozloze více než deset hektarů bylo za roky už nespočet a vykutálenců, kteří si chtěli v Drnově takzvaně namastit kapsu, se nabízelo ještě víc. Už tam mělo stát kde co od továrny, přes velkosklady, spedici, moderní rodinná zástavba a další.

V současnosti zde má vozový park zčásti společnost AVE Kladno. Občanské sdružení zde provozuje v podzemí bunkr muzeum studené války a na ploše několika hektarů se rozprostírají panely fotovoltaické elektrárny. Někdejší vojenské budovy vlastní v současnosti izraelská společnost.

Přestože mnohé plány už dávno ztroskotaly a ani poslední záměr, kdy se v bývalých vojenských budovách cvičili například členové speciálních policejních oddílů, se některým jednotlivcům příliš nezamlouval, přišli nyní členové Terra Prosperity s dalším nápadem.

Jelikož projevila o území zájem už před časem společnost Dekonta, která sem hodlá ukládat pouze odpadní ekologicky nezávadnou zeminu ze staveb a výkopů, do konce roku by firma pro tyto účely ráda odkoupila zbytek pozemků dle předjednané smlouvy. Celkem se stane majitelem zhruba tří hektarů plochy.

„Dekonta nám poskytuje nejen záruku spolehlivosti, ale zaplatili nám už i zálohu ve výši 3,2 milionu korun. Do konce roku by proto chtěla společnost vše domluvené získat do svého majetku a doplatí nám za to ještě 1,7 milionu korun," potvrdil předseda DSO TP Vratislav Rubeš.

Podle jeho slov se jedná o pozemky v místech, kde kdysi bývaly radary. Navíc se nyní daří po letech všechny pozemky nad bunkrem sjednotit včetně příjezdové komunikace a zahrady, které jsou dosud na prostranství soukromých osob.