Jak řekl Kladenskému deníku ředitel Záchranné stanice pro zraněné živočichy Aves Petr Starý, mláďata spolu se samcem odletěla v září. Po smrti samičky, která se krátce po okroužkování mláďat srazila u Kačice s autem, měli odborníci obavu, aby samec tak malá mláďata dokázal sám dokrmit. Ale věřili v úspěch. „Máme radost, že se to podařilo a malí čápi přežili," vyjádřil se ředitel Petr Starý.

Poté, co se obyvatelé Kačice začátkem července o smrti čapí mámy dozvěděli, začali organizovat pomoc. Majitel hospody U Čápa Daniel Štěpán s ornitology a lidmi ze záchranné stanice Aves začali vymýšlet nejlepší řešení. Nakonec se rozhodli nechat mladé v hnízdě a pokusit se je dokrmit.V tu chvíli kontaktovali jeskyňáře Josefa Loha z Kladna.

„Do hospody U Čápa chodí můj kamarád, když začali shánět někoho, kdo by lezl na komín, dal majiteli kontakt na mně," vyložil devětatřicetiletý Josef Loh z kladenského Podprůhonu. Jeskyňář se vůbec nerozmýšlel, zda malým pomůže. „Nebylo o čem přemýšlet, chtěl jsem jim prostě pomoc," dodal.

Na komín pravidelně lezl zhruba měsíc a půl. „Kontroloval jsem, co snědli a dal jim další potravu. Hlavní úlohu 
v dokrmování sehrál čapí táta, ovšem jedno z mláďat bylo slabší a to si myslím, že by nepřežilo, kdybychom ho nedokrmovali. To jsme zachránili," vyložil Kladeňák, jenž strávil pár let u ochránců přírody.

Mláďatům dával malá kuřátka, která přivezli ze záchranné stanice Aves. Vše šlo podle slov člena České speleologické společnosti v pohodě bez komplikací.

Zlom v jejich krmení nastal 10. srpna, kdy se Josef Loh vrátil z dovolené a šel se na čápy podívat. „Jak jsem se najednou objevil u hnízda, tak se mě mláďata lekla. Jedno odlétlo hned, ale zbylým dvou to tak rychle nešlo. Ještě jsem na ně bafnul a to se už do vzduchu vznesla i ta dvě. V tom okamžiku mi lidé, co seděli na zahrádce u hospody, zatleskali a věděl jsem, že můj úkol už skončil," popsal poslední krmení jeskyňář.
Až zase příští rok čápi přiletí a vyvedou mladé, nebude Josef Loh při tradičním kroužkováním chybět. „Určitě se přijedu na další mláďata podívat," ukončil jeskyňář.

Letošní smrt čapí mámy je další v řetězci nehod, které čapí rodinu provází už několik let. V roce 2012 zahynul čapí samec v drátech vysokého napětí. Ovšem mláďata už byla větší a samice je zvládla dokrmit sama.
Místní se poté obávali, aby čapí pár do Kačice opět přiletěl. Ale radost nad návratem zkazila loni tragédie, kdy dvě ještě neokroužkovaná mláďata vyhodil z hnízda cizí čáp, když jejich rodiče byli na lovu. Malí čápi neměli šanci pád z továrního komínu přežít.

Poslední nehoda čápi postihla letos, kdy se samice střetla u Kačice s autem a zahynula.