Jsou neosvětleni, nemají na oblečení ani reflexní prvky a za šera nebo ve tmě jezdí po chodnících. Takového znění byla většina stížností Kladeňáků na neukázněné cyklisty.

„V jeden den jsme jich obdrželi dokonce osm, a to nezávisle na sobě. Lidé nejvíce uváděli, že cyklisté takto jezdí po ulici Čs. armády, v Kročehlavech a Dubí. Dalším problém jsou opilí kolaři," uvedla mluvčí strážníků Markéta Fröhlichová. Zatím posledního opilého jezdce na bicyklu městští policisté zastavili 
v pátek v noci v Ininově ulici. Dvaatřicetiletý cyklista 
z Kladna nadýchal 1,19 promile alkoholu. „Další dva podobné případy řešili strážníci i minulý týden," dodala mluvčí Fröhlichová.

Že by lidé měli na bicyklu jezdit střízliví, na tom se shodli všichni Kladenským deníkem osloveni cyklisté.
Pokutování jízdy po chodníku je například podle Michaely Štáfkové z Kladna na delší diskusi. „Kolo je dopravní prostředek a patří na silnici. Jednoznačně podporuji přepravu na bicyklu, a to i dětmi, takže pokud na některém místě není cyklostezka, nemá máma s dítětem jinou šanci než vjet na chodník. Když cyklisté nikoho neohrožují, tak mě jako chodci nevadí," uvedla Štáfková.

Stejný názor má Mirek Novák z Kladna. Podle něj velmi záleží jakým způsobem cyklista po chodníku jede.„Nevadí mi cyklisté na chodníku, ale jen ti, kteří jsou slušní. Ovšem už se mi stalo, že mě jeden chlap jedoucí na kole málem srazil a nejen, že se mi ani neomluvil, ale ještě byl arogantní. Cyklisté by měli spíše využívat stezek. Chápu, že se na silnici necítí moc bezpečně, a proto, když nemají stezku, vjedou na chodník. Ale když už jedou po chodníku, měli by zohledňovat chodce," vyjádřil se mladý Kladeňák Mirek Novák.

Pavel Procházka jezdí na kole do práce. Většinu trasy zdolá po silnici, ale jak sám říká jsou místa, kde to vzhledem k jednosměrkám ani nejde. „Nechápu, proč některé chodníky mohou být cyklochodníky, po kterých se pohybují kola i chodci, a pro jiné, byť ještě širší, jsou kola zapovězená. Kdybych jel do práce pouze po silnici, tak bych vzhledem k systému jednosměrek v Rozdělově najel zhruba o dva kilometry delší trasu. Navíc bych musel projet minimálně dvě frekventované křižovatky," zakroutil hlavou sportovec.

„Chápu, že mají chodci před cyklistou na chodníku přednost a snažím se být maximálně ohleduplný. Vždy jedu pomalu a nedělám žádné manévry. Přijde mi trestat všechny cyklisty na chodníku jako nesmysl. Chápu trest pouze u těch, kteří si pletou chodník se závodní dráhou," dodal Procházka z Kladna.

Podle mluvčí městské policie Markéty Fröhlichové budou strážníci každý případ posuzovat jednotlivě.
„Například k mamince s dítětem na kole bude hlídka shovívavá," okomentovala mluvčí. Zároveň však dodala, že pouhé domluvy budou městští policisté používat minimálně.