Můžete připomenout dva nedávné velmi úspěšné zásahy, kdy Morgan dovedl policisty za pachateli?

Jednalo se o zásahy v Mělníku a Brandýsku. V prvním případu nás zavolali k pokusu o vykradení výrobní haly. Tři pachatelé se vloupali dovnitř, ale vyrušila je bezpečnostní agentura. Dva zadržela přivolaná policie a jednomu se podařilo utéct, jelikož proskočil okem. Uvedla jsem Morgana na stopu. Ten se vydal směrem k takové zarostlé louce. Muž byl schovaný v terénu, vůbec nebyl vidět.

A druhý úspěch?
V Brandýsku havaroval motorkář. Narazil do svodidel a od nehody utekl. Morgan se hned vydal po stopě, kterou získal z motorkářovy helmy ležící na silnici. Řidič byl schovaný ve křoví a následně nadýchal 1,57 promile alkoholu.

Vypadá to, že má Morgan vynikající čich?
Má pátrací kategorii. Osobně si myslím, že na čichové práce je velmi dobrý.

Jde mu tak skvěle všechno?
Nemá v sobě přirozenou zlobu vůči lidem. Je to prostě miláček. Samozřejmě povely a chování má naučené, takže v krizové situaci by si poradil. Na druhou stranu to má i své výhody, jelikož při práci si nevšímá okolí, soustředí se a nevadí lidé stojící kolem.

Bylo na něm poznat, když byl mladý, že bude takový šikulka?
Určitě, pozná se to od štěňátka.

Vím, že vlastníte i soukromé psy. Kolik jich máte?
Služebního jednoho a své dva. Také německé ovčáky. Orina Leryku a Duela von Srameka. Orion byl na mistrovství republiky Českého klubu německých ovčáků. Této akce se vždy účastní padesát nejlepších psů z celé republiky. Umístil se zhruba v polovině. Můj druhý pes, kterému říkám Dudlík, se bude tohoto mistrovství účastnit příští rok.

Německý ovčák je vaše oblíbené plemeno. Měla jste někdy jinou rasu?
Neměla. Německého ovčáka je jednodušší vycvičit, je to neuniverzálnější pes. V jiných plemenech jsou také jedinci, kteří jsou výborní, ale německý ovčák se dá vycvičit úplně každý. Spíš je výjimkou, když, je nějaký jedinec třeba lenoch.

Co je při výcviku nejdůležitější?
Určitě kontakt a správná motivace. Pes, který nemá motivaci, nebude chtít nic moc dělat. Důležité je zjistit, co má rád a dávat mu odměny.

Jak se učí stopy?
Učí se to úplně od štěňátka, klidně už od osmého týdne. Napřed se naučí na individuální pach člověka. Nejsou dva lidé, kteří by měli stejný pach. Ze začátku hledá jen pamlsky. Pak se pomalu odbourávají a pes musí přijít na to, že pouze v daném pachu najde odměnu, když to řeknu zjednodušeně. Takže pes jde po pachu a ví, že ji tam dostane. Pak se je naučí rozlišovat. Čili ví, že když si k něčemu čichne a půjde po stopě, dostane odměnu. Vše je to formou hry a zábavy. Psi to dělají s radostí.

Jak často cvičíte se psy?
Cvičíme každý den. Služební psy si bereme domů. Denně se snažím s nimi alespoň něco udělat. Ale musím říci, že někdy jsou také rádi za týden klidu. Nemohou pořád jen cvičit.

Jakou dostane odměnu?
Nosím s sebou brašničku s kuřaty. Mám to tak, že krmím granulemi a za odměnu dostanou syrové maso.