Hokejista, Kladeňák Jaromír Jágr dokázal v životě už opravdu moc. Nikdy se netajil tím, že je to, kromě talentu, obrovské píle, dřiny a pevné vůle také zásluhou jeho nejbližších. Při hokejovém působení v americkém Pittsburgu, Washingtonu i New Yorku s ním pokaždé velkou část roku trávila jeho maminka Anička, která mu zajišťovala veškerý servis v domácnosti.

Jedním z nejbližších se stal po dobu patnácti let také někdejší kladenský hokejista Lubomír Čužák Rys (67). V dobách Jardovy americké slávy mu byl, jak říká, bráchou, ségrou, manažerem, řidičem, kuchařem ale především kamarádem.

„Pochopitelně, hlavní byla vždycky Jardova maminka Anička skvělá kuchařka a skvělý člověk, která se o něj roky starala a o všechny návštěvy kolem. Ale když například Jarda na pár dní odjel, chtěl jsem, aby si odpočinula, tak jsem se snažil uvařit sám. Když Anička náhodou nebyla vůbec, připravoval jsem Jardovi jeho pochoutky já,“ vzpomíná Čužák Rys.

K tak obrovskému výkonu, který Jaromír odmala podává, je skutečně vydatná strava na prvním místě. Rozhodně ale nepatří k fanatikům, kteří jsou za každou cenu posedlí takzvaným zdravým životním stylem, jedí pouze zeleninu, cereálie či pijí výhradně hektolitry enegretických nápojů.

Jak je o Jaromírovi vcelku známé, preferuje českou kuchyni a jídla nepříliš ostrá. Ze všecho nejraději má prý řízky, vepřovou na paprice, svíčkovou s knedlíkem nebo guláš. Ráno před tréninkem upřednostňuje chleba se šunkou, domácí moučník a slazenou kávu.

Po obědě si Jaromír v Americe dopřával rovněž kávu s cukrem, moučník nebo tatranky, kterých mu z Čech vozili celé krabice. Následovaly dvě až tři hodiny výživného odpoledního spánku. Po hokeji chodil spát běžně v jednu až ve dvě hodiny v noci.

„Před zápasem se ale pokaždé musel dodržet přísný rituál. Jardovi jsem proto připravoval výhradně těstoviny s mletým masem polité speciální italskou rajčatovou omáčkou a jako další chod podával přírodní kuřecí prsíčka, aby měl dostatek bílkovin.

Když jsem byl v úzkých a potřeboval radu, telefonoval jsem manželce Štěpánce do Kladna.

Po nějaké době jsem začal s vařením sklízet úspěch a proslavil mě můj americký gulášek, na který vám dám dnes recept,“ říká Čužák.

„Servíroval jsem ho návštěvám a významným osobnostem, které jezdily za Jardou. Největším oceněním a poctou pro mě bylo, když jednou po společenské večeři za mnou Jarda přišel a povídá:„Čužáku, máš tam ještě trochu toho výbornýho guláše?“ Já mu říkám: „Jaroušku, už zbyla jen omáčka.“ Odvětil: „To nevadí.“ Vzal chleba a celý talíř jím vytřel tak, že ho nebylo potřeba dávat ani do myčky. To je vážně pro kuchaře největší odměna,“ dodává.

Další gastronomickou lahůdkou, s níž slavil za velkou louží Kladeňák Rys úspěch, byly americké hovězí steaky. Odmítá se sice příliš chlubit svým kuchařským uměním, současně ale podotýká, že v Americe je dostupné prvotřídní maso ze speciálně chovaných býčků, a z takového je radost vařit.

„Steaky jsem nakládal několik dní předem. I špičkoví hráči NHL jako Matthew Barnaby nebo Kip Miller mi po jejich konzumaci vysekli velkou poklonu. To je pro mě skutečně velké vyznamenání. Hostil jsem ale i řadu vážených Čechů jako Ivana Hlinku a každého, kdo za Jardou přijel,“ připomíná Čužák.

Protože je muž všestranný a kromě sportu a vaření výjimečně nadaný vtipem, slovem i písmem, vzešla z Čužákova amerického období kniha

s příznačným hrabalovským názvem Obsluhoval jsem hokejového krále. „Nebylo jednoduché získat práva pro tento titul, ale publikace si to žádala. Nakonec mi to povolili. Jsem rád, protože Jaromír Jágr je skutečný hokejový král,“ uzavřel Lubomír Čužák Rys.

Čužákův americký gulášek
Ingredience: 5 velkých cibulí 4 stroužky česneku 1 dcl oleje (podle potřeby) Kilo hovězího masa (nejlépe půl kila kližky a půl kila péra) Paprika sladká mletá Kmín Sůl Lžička plnotučné hořčice Majoránka Vegeta Masox Voda Hladká mouka na zahuštění nebo střída z chleba
Postup: Na oleji osmahnu nadrobno rozkrájené cibule, když začnou chytat zlatavou barvu přidám najemno nakrájený česnek a všechno ostatní koření podle chuti. Kdo chce, může přidat i pálivou papriku. Přidám na kousky pokrájené maso, které se za chvíli takzvaně zatáhne. Nechám ho restovat ještě nějakou dobu, až celý pokrm získá tmavou barvu. Potom maso zaliji vodou jen tolik, aby bylo zároveň s hladinou a za občasného míchání dusím do změknutí cca dvě hodiny. Podle požadovaného množství omáčky buď vodu přidám nebo nikoli. Vše nakonec zahustím zhruba lžící mouky rozkvrdlané v hrnku s 1dcl vody (rovněž záleží na tom, jak požadujete hustou omáčku). Mouku je třeba v omáčce povařit nejméně dalších 15 minut. Pokud zahušťuji chlebem, použiji střídu zhruba ze dvou až tří krajíců chleba a rovněž nechám povařit, až se kousky zcela rozpustí a omáčka následně zhoustne.
Lubomír Čužák Rys , Kladno. Narozen 22. 8. 1944. Někdejší kladenský hokejista a rebel. Kromě jiného bývalý hráč Dukly Košice, pražské Slávie a Berouna. Hokejem se roky živil v zahraničí. Působil také jako trenér. Dnes je znám především jako humorista, textař, zpěvák, bavič, básník, spisovatel a v neposlední řadě kamarád Jaromíra Jágra. Se ženou Štěpánkou žije 46 let. Mají dvě dospělé dcery Mirku a Lenku a tři vnoučata. Říká o sobě: Jsem veselej kluk, kterej má rád život. Vyznává rčení: Vlídné slovo otevírá i železná vrata. Kdo ti podá ruku, podej mu dvě.