Modernizováno bylo dětské, novorozenecké i gynekologické oddělení a také navazující chodby a zázemí pro personál. Zbývá ještě dokončit ambulantní ordinace, ty budou hotové v nejbližších dnech. Jejich provoz začne v lednu, nová lůžková oddělení už fungují, potvrdil ředitel slánské nemocnice Jiří Šimák.

Porodní sály včetně čekacího pokoje a pokoje s lůžky jsou zcela nové. Novorozenecké oddělení bylo přesunuto do nových, přistavěných prostor.

Změnil se i počet lůžek na pokojích, jsou teď maximálně třílůžkové, dříve byly i šestilůžkové. Většina pokojů má také nově vlastní sociální zařízení. Nechybí ani nadstandardní pokoje. „Celkový počet lůžek se nezměnil," uvedl ředitel.

Práce na dvou nemocničních odděleních začaly v červnu. Město na projekt získalo evropské dotace. Dalších několik milionů pak Slaný přidalo na opravu přilehlé části nemocnice.

Dokončeny jsou také nové rozvody vody, kanalizace, vytápění, vzduchotechniky a elektroinstalace. Rekonstrukce se týkala i fasády a výměny oken. Součástí modernizace jsou i nové přístroje a další vybavení.

Příští rok nemocnice plánuje změnu systému vytápění. Zatím ho zajišťuje jedna kotelna, která vytápí nemocnici párou. „Chceme systém vytápění změnit na teplovodní a vytvořit lokální topeniště v jednotlivých budovách," informoval ředitel Šimák.

Rozvody topení by tak nevedly vně budov a znamenalo by to i úsporu energií. V plánu je také předělání výtahu na jedné z budov a nová sociální zařízení, která by měla vzniknout v další přístavbě u oddělení interny a gynekologického oddělení.