Jak jste se dostala k vyučování na zdravotnické škole?
Na téhle škole jsem v letech 1968 až 1972 studovala. Následně jsem chodila na vysokou školu, kterou jsem ale nedodělala, a tak jsem šla dělat do nemocnice na interní oddělení. Těsně před Vánocemi 1981 za mnou budoucí kolegyně přišly s tím, že jedna profesorka odchází, tak jestli bych nenastoupila místo ní.

Bylo to těžké rozhodování?
Zprvu jsem se velmi bála, protože jsem cítila velkou zodpovědnost. Pro mě byli učitelé pojmem, měla jsem k ním totiž velkou úctu a respekt. Nakonec jsem na školu nastoupila v lednu roku 1982, přičemž moje uvádějící učitelka byla moje bývalá třídní.

Hudba na náměstí ve Slaném - Music on the Square, první koncert slánské kapely Kujooni v sezoně 2016
Slaňáci budou soutěžit o vylepšení města, ve hře je venkovní cvičiště i lavičky

Jak vzpomínáte na léta učení na této škole?
Připadám si, jako kdybych vyhrála v loterii. Vždycky jsem chtěla být učitelkou a také pracovat ve zdravotnictví. Byla jsem hodně nemocná, takže jsem často byla v nemocnicích. Práce sestřiček se mi vždycky tuze líbila.

Přemýšlela jste někdy nad tím, že s učením skončíte?
Ne, nikdy. Studentky mě dříve hodně držely. V minulosti nás více nutily studovat spoustu věcí, které dnes už najdete na internetu či odborných knihách. Pamatuji si, jak jsem chodila po lékařské knihovně a dělala si výpisky, abych byla před studentkami o dva kroky napřed.

Může se vůbec výuka zdravotnictví tehdy a teď lišit?
Ano, může. Aktuálně máme poznatků mnohem více. Musím ovšem říci, že dříve do naší školy chodila děvčata, která měla na základní škole jedničky nebo dvojky. V posledních letech jsem učila studentky, které měly trojky čtyřky, a studium nezvládaly. Mnoho jich muselo odejít, a tak ze škol vycházelo málo zdravotních sester, které do nynějška chybí.

"Od loňského roku se k nám na školu dělají přijímačky, a tak doufám, že přijdou děvčata, která budou na určité úrovni. Myslím si, že cesta nepřijímat průměrné studenty, je jediná správná."

Sále více lidí nyní kritizuje kvalitu zdravotnické školy v Kladně..
Dříve měla naše škola větší prestiž. Je ovšem pravda, že pořád je o naše studentky zájem, protože vědí, že naše učitelky studenty nutí, aby svou práci odvedli pořádně.

Čím si úpadek kvality absolventek vysvětlujete?
Dříve bylo velkou výhodou, že u nás učili lékaři. Nyní učí lékaři pouze ve vyšším studiu. Lékař přeci jenom dokáže odbornou látku vysvětlit jiným způsobem než učitel. Studentky se navíc před lékařem více snaží.

Existují další aspekty, které mají na kvalitu výuky vliv?
Myslím si, že je to celým systémem školství. Od loňského roku se k nám na školu dělají přijímačky, a tak doufám, že přijdou děvčata, která budou na určité úrovni. Myslím si, že cesta nepřijímat průměrné studenty, je jediná správná.

Kladenské Středisko ROSA, jehož cílem je pomáhat snižovat vlivy, které negativně působí na vývoj dítěte a rodinu, v úterý oslavilo pětadvacet let od svého založení.
Středisko ROSA slaví: dětem a jejich blízkým pomáhá už čtvrt století

Dříve pro Vás byli učitelé pojmem, nyní jste se stala pojmem vy…
Já to tak nevnímám, ale jsem ráda, že sem přicházejí učit už mé žákyně. Vidím, že v mých stopách pokračují dobře.

Jak byste sama sebe jako učitelku popsala?
Učitel v oborech zdravotnictví musí být přísný, ale pacienti to nesmí poznat, protože učitel je spolupracovníkem žákyně. Mnohdy, když mám se žákyní problém, musím jít stranou a vysvětlit jí to. Aby pacient neutrpěl újmu a zároveň, aby si studentka uvědomila, že při rozhodování bude sama.

Jak dlouho ještě hodláte předávat své zkušenosti mladým?
Končit nemám v plánu, ale člověk nikdy neví, může to být i za rok. Tohle povolání je mým velkým koníčkem a láskou. V budoucnosti budu ráda, když budu na škole vypomáhat. Těší mě, když za mnou přijdou mladé kolegyně pro radu. Ráda všem své velké zkušenosti předávám.

Jak se škola za dobu vašeho působení změnila?
Když jsem na školu přišla jako studentka, tak jsme sídlili jen v prvním patře, v přízemí byla hudební škola. Následně už jako učitelka pamatuji, že jsme neměli šatny, byla tu zima, ještě jsme si topili v kamnech. Také jsme asi tři roky měli sídlo na Sítné, následně jsme se ale bohu dík vrátili sem. Za řadu let se škola zvelebila, což se mi velmi líbí.

Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Kladno oslavila sedmdesát let od svého založení. Foto: SZŠ a VOŠZ Kladno/Václav Vondrovský
OBRAZEM: Kladenská zdrávka oslavila jubileum