Slaňáky v uplynulých dnech poněkud znepokojila informace o tom, že zámeček v areálu někdejší přádelny Benar, místními přezdívaná slánská ´Hluboká´, má být co nevidět srovnán se zemí.

Společnost F & S Slaný (turecký majitel areálu, který ho před lety odkoupil od restituentů) požádala dokonce už o odstranění stavby. Přestože to veřejnost ani mnozí zastupitelé ještě ani minulý týdden netušili, demoliční výměr by měl být vydán ve středu 5. srpna.

Díky všímavosti jednoho ze slánských úředníků se podařilo tuto skutečnost včas odhalit, a přestože se jedná o soukromý majetek, místní by rádi udělali vše pro to, aby se zámeček bourat nemusel.

Předseda patriotů


Jako jeden z prvních se do možné záchrany vložil předseda Společnosti patriotů Slaného (SpS) Martin Jirák, který informaci úředníka zveřejnil na Facebooku společnosti. Zpráva se rychlostí blesku rozeběhla o uplynulém víkendu mezi Slaňáky a 
k dnešnímu dni ji četly stovky lidí.

Jelikož měl turecký vlastník už v minulosti s areálem různé záměry, od kterých více méně odstoupil a v běhu času se mnohé změnilo, nikdo netuší, co se vlastně za plotem na několikahektarovém pozemku bude nyní dít.

Od doby, kdy Turci Benar vlastní, padaly různé návrhy na změnu jako výstavba viladomů, přestavba továrny na loftové byty, vykácení parku a tak dále. To, že by měl být ale zbourán zámeček, zaznělo vůbec poprvé.

Mimořádná schůze

Kvůli znepokojivé informaci svolal proto předseda patriotů Martin Jirák na úterní večer mimořádnou schůzi, aby si Slaňáci ujasnili, jaká je situace a co se dá pro záchranu zámečku udělat.

Setkání 
v restauraci Hamburk, kam přišly na čtyři desítky místních, bylo emotivní. Z jeho závěrů vycházela i rada města, která se kvůli tomu sešla ve středu večer.

Na setkání s patrioty byl kromě veřejnosti přítomen například i současný radní Jiří Hůla (Svobodní), stejně jako bývalý místostarosta a zastupitel Jaroslav Hložek (Volba pro město). Kromě něj vyslovil svůj názor i současný představitel radnice.


„Nyní hovořím sám za sebe. V každém případě budu rád, když budeme dále jednat 
s vlastníkem, abychom pomohli zachránit, co je možné, a aby se park podařilo získat pro veřejnost.

Předchozí vedení města mělo nabídku část parku odkoupit za korunu. To odmítlo. My zatím žádnou podobnou nabídku nemáme. Není tedy pravdou, že na tom má vinu stávající vedení města, když je veškerý majetek v soukromých rukou.

Tím pádem neexistuje žádný zákonný důvod zabránit demolici," řekl v úterý večer po setkání na Hamburku radní Jiří Hůla.

Jeho slova doplnil předseda SpS Martin Jirák: „Svolal jsem původně schůzi výboru a absolutně nečekal, jakou to vyvolá mezi lidmi občanskou soudržnost, kterou bych klidně přirovnal k listopadu 1989.

Lidé podporují zámeček

Na setkání dorazila řada lidí napříč spektrem. Názory, které padly, byly zajímavé. Hodně nám problematiku objasnil i bývalý místostarosta Hložek."

Díky tomu, že se podařilo dát Slaňákům dohromady žádost pro ministerstvo kultury, aby stavba

mohla být zapsaná jako kulturní památka industriálního charakteru, se tímto pravděpodobně díky iniciativě patriotů a dalších dobrovolníků, kteří se do věci vložili, podaří demolici alespoň oddálit.