Desítky pochoutek sladkých i slaných byly proto vystaveny na stolech na školní zahradě a porota měla za úkol zhodnotit nejlepší výtvory. Štrúdly byly výtečné, a tak rozhodování nebylo snadné. Nejlepší výtvory, na nichž se podíleli jak caparti, tak dospěláci, byly ohodnoceny diplomy a dárkem.

„Protože se na zahradě školky scházíme tradičně v dušičkovém čase, okna ozdobily dlabané dýně se světýlky. Kromě tančení a písniček s Inkou nás navštívil i skřítek Podzimníček, který zavřel zahradu.

Děti si následně vzaly svoje rozsvícené lampiony, obešly s nimi celý areál, aby se přesvědčily, jak se zahrada ukládá k zimnímu spánku. Zároveň jsme básničkou zamkly i školku,“ řekla učitelka a jedna z iniciátorek akce ve školce Ivana Nováková, která program přichystala společně s kolegyní Olgou Černou a ředitelkou.

Jak připomněla, v minulosti uspávaly děti tímto způsobem například medvědy, nebo se jim o hudební produkci postarali žáci místní umělecké školy.

Kromě výroby domácích pochoutek, měli příchozí možnost obdivovat také výtvory dětí v galerii Na Šňůře, kde nejmenší vytvářeli obrázky s tematikou podzimu a jablíček.

Nejen děti, ale i jejich rodiče, babičky či dědečkové si přišli ve Slaném na své. Na zahradě panovala sváteční, přátelská a zkrátka pohodová atmosféra.

„Jsem velice ráda, že se akce líbí. Rodiny je rády navštěvují. Je to ideální setkání nejen pro děti, ale i dospělé, kteří se tímto lépe navzájem poznají a přirozeně se tím vytvoří přátelské vazby,“ řekla ředitelka školky Dagmar Kroutilová.

Kromě Slavnosti světýlek se děti mohou těšit za měsíc na Mikuláše, jenž přijede na koni, a stejně tak na zpívání u vánočního stromku.