Šedesátimetrový ocelový komín v areálu Poldi Kladno bude v sobotu mezi desátou a jedenáctou hodinou odstřelen. Kladenskému deníku to řekla Lenka Růžková, mluvčí Magistrátu města Kladna.

Odborná firma v Poldovce postupně likviduje i okolní budovy či tovární haly.

Čtěte také: Ovus na bioplynce trvá, lidé mají stále obavy

Podle Petra Mikuly, technického vedoucího odstřelu, se rozhodně nejedná o jednoduchou záležitost. Komín půjde k zemi metodou výbuchového řezání.

„Je to sice náročnější metoda, ale současně i nejrychlejší a nejbezpečnější způsob destrukce ocelových konstrukcí. Položením ocelového tubusu komína na zem tak zcela odpadnou rizikové práce ve výškách při postupném ručním vybourávání vyzdívky uvnitř komína a vypalování ocelového pláště komína, neboť právě tento způsob likvidace byl v minulosti největším zdrojem pracovních úrazů," nechal se mimo jiné slyšet Petr Mikula.

Silná detonace

I přes veškerou možnou ochranu a opatření se bude jednat o poměrně silnou detonaci.

„Negativním účinkem, který nelze eliminovat, je oproti jiným odstřelům velmi silná detonace, která však bude díky provedené ochraně silně utlumena," poznamenal k technice Petr Mikula.

Na destrukci ocelového komína použijí odstřelovači speciální nálože vyrobené v Pardubicích, celkem spotřebují pět kilogramů trhaviny Semtex.

Čtěte také: Čtyři komíny v bývalé Poldi padly k zemi