„Jedná se například o dětskou autosedačku, která dosud policistům chyběla, lupy a UV detektory pro rozpoznávání padělaných dokladů a peněz nebo kamery do služebních vozidel kriminalistů," konstatovala manažerka prevence kriminality Statutárního města Kladna Petra Černá.

„Drobné dárky pro dětské oběti trestných činů, zejména pro ty od tří do osmi let věku, slouží k odbourání strachu a získání vzájemné důvěry, aby si z policie neodnášely nějaký traumatizující zážitek," poznamenala mluvčí kladenské policie Michaela Nováková.

Dárky děti dostanou ve výslechové místnosti, která je speciálně vybavena a po stěnách vyzdobena nakreslenými pohádkovými postavami. Policie ji v Kladně k těmto účelům využívá už déle než deset let.

Za loňský rok policisté z kladenského územního odboru evidují třiaosmdesát případů, kdy se děti staly obětí trestných činů. „Pozitivní je, že případů, kdy jsou děti přímo obětí, ubývá. Naopak roste počet případů, kdy jsou děti svědkem domácího násilí, například ve své rodině. I v těchto případech jsou ale považovány za oběti," uvedla kriminalistka Dana Rašková, jež s poškozenými dětmi pracuje.

Mezi nejčastější skutky páchané na dětech patří ohrožování výchovy mládeže. Tedy třeba, že děti jsou nedostatečně živeny, je jim umožněno záškoláctví a podobně. Loni se šestnáct dětí stalo v okrese Kladno obětmi pohlavního zneužívání, policisté evidují také čtyři případy znásilněných dětí. Školákům, a předškolákům se ale nevyhýbají ani trestné činy loupeže či nebezpečného vyhrožování.

Velkým problémem je v poslední době kyberšikana spojená s vydíráním. Pachatel se smyšlenou identitou slibuje nezletilým dívkám zprostředkovat například kontakt na modní agentury nebo časopisy s tím, že potřebuje zaslat jejich fotografií ve spodním prádle. Když tak důvěřivé dívky učiní, začne je pachatel vydírat, že fotografie rozešle jejich přátelům, do školy, rodičům a podobně. Donutí je tím, aby mu za to, že tak neučiní, poslaly snímky s více intimnějším obsahem.