Manažer extraligových plochodrážníků AK Slaný Milan Mach se s Poláky přátelí léta. Do svého týmu jich za skoro dvacet let zakomponoval kolem dvacítky. Byla mezi nimi skutečná esa jako Wieslav Jaguš, Grzegorz Walasek, Slawomir Drabik či aktuálně Sebastian Ulamek a Robert Kosciecha. I tak bude držet palce Čechům.

„Vlastně všechno ale hovoří proti nám. S Poláky se opravdu přátelím, mám je rád, navíc se mi český fotbal vůbec nelíbí. Ale jsem Čech, musím fandit Čechům," usmál se po středečním závodě Slaného s Pardubicemi, kde mu právě Poláci odvedli výborné výkony.

Čechům bude přát také Malgorzata Agata Koukalová, původem Polka žijící ve Slaném. „Pocházím z jihovýchodního Polska, z Chelmu. V Čechách žiji od roku 1983. Tedy tak dlouho, že se mě věci související s Českou republikou osobně týkají a podporuji tento stát. Mám tu rodinu a přátele. Tady už jsem doma, i když do Polska jezdím pravidelně," řekla Kladenskému deníku a dodala: „Dnes budu ale jako vždy fandit Čechům. Prostě ano. Kdybych si ovšem měla jako tipař vsadit na vítěze, bude to určitě Polsko.

Pavel Čech, Kladno: Mistrovství Evropy ve fotbale sleduji, ale nepatřím mezi ty skalní fanoušky. Na zápasy se dívám doma se svými syny, kteří fandí mnohem více. Jaký bude výsledek dnešního utkání s Poláky? Abych řekl pravdu, ještě jsem o tom moc nepřemýšlel. Ale když vidím jak český tým pracuje, tak si myslím, že zvítězí 2:1.

František Polák, Pchery: Fandíme doma s manželkou, ta vždy musí koukat se mnou. Je aktivní fanynka, chodí i sledovat místní zápasy. Utkání českého týmu určitě prožívám a také mi nesmí u televize chybět pivo. Zápas pro nás skončí 1:0, ale poslední, který vyhrajeme. Hrával jsem fotbal a dokonce jsem i jednou svým jménem právě zmátl novináře, který nechápal, že se Čech jmenuje Polák.

Tipy sporťáků Kladenského deníku 

Rudolf Muzika, sportovní redaktor KD: Poláci jsou doma, což může být těžké pro ně, ale také pro nás. Oni mohou znervóznět, ale zase jim může někdo držet pěsti, aby byl šampionát zajímavý. Ale to vše jsou jen řečičky, rozhodovat budou konkrétní věci na hřišti a ty se odhadnout nedají. To je na sportu to hezké.

Jiří Nagy, sportovní redaktor KD: Když si vzpomenu, s jakým nasazením hráli Poláci proti Rusům, tak mně není dobře po těle. Psychika je však mocná čarodějka a na začátku bude proti Polákům, kteří musí vyhrát. Kdo dá první gól, postoupí.

Tipy malých fotbalistů SK Slaný a SK Kladno

Lukáš Pospíšil,

9 let, SK Kladno

Tipuji, že v zápase s Polskem budeme remizovat 1:1. Vítězem letošního Euro bude podle mě Německo. Můj oblíbený fotbalista je Václav Pilař.

Štěpán Václav Koula,

9 let, SK Slaný

Tipuji, že asi prohrajeme a zvítězí Polsko výsledkem 2:0. Celou soutěž by mohli vyhrát Španelé a nebo Německo. Nejraději mám Tomáše Rosického.

Radek Fojt,

9 let, SK Slaný a SK Kladno

Myslím si, že vyhrají Poláci. Skóre bude 3:2. Letošní mistrovství asi vyhraje Francie. Nejraději mám plzeňského fotbalistu Davida Limberského.

Adam Cimrman,

9 let, SK Slaný

Fandím našim, ale spíše vyhraje Polsko. Výsledek bude 2:0. Mistrem Evropy by mohlo být Portugalsko. Jsem gólman, tak fandím Petru Čechovi.

Matyáš Marek,

9 let, SK Slaný

V dnešním zápase Česka s Polskem by mohli vyhrát naši, třeba s výsledkem 2:1. Zlato si odvezou možná Němci. Mým favoritem je hráč Michal Kadlec.

(hus)