Na konci ledna se v základních školách v Kladně uskutečnily zápisy do prvních tříd pro školní rok 2015/2016. „Největší zájem byl o Základní školu v Norské ulici, kam bylo, včetně odloučeného pracoviště v Pařížské ulici, zapsáno sto dvacet nových žáků," informoval mluvčí magistrátu Vilém Frček.

Ve 105 případech ředitelé škol rozhodli o odkladu školní docházky. Na rozdíl od loňského roku se počet odkladů nástupu do prvních tříd mírně snížil. „To se však může změnit, neboť o odklad mohou ještě dodatečně požádat i další rodiče. Termín je až do konce května. O udělení odkladu rozhoduje vždy ředitel školy na základě žádosti rodičů a posouzení příslušného školského poradenského zařízení a odborného lékaře," uvedl mluvčí.

Sedm kladenských dětí zatím nebylo umístěno. Rodiče pro ně vybrali jinou školu než spádovou, a ta již kapacitu naplnila. Výběr vhodné školy bude proto řešen dodatečně. „Pořád je z čeho vybírat, kapacita je dostatečná," řekl Frček.

Lze předpokládat, že zvýšený počet nově přijatých dětí do škol bude pokračovat ještě asi dva roky. Po stagnujících letech 2007 až 2009 se od roku 2010 počet dětí hlásících se do prvních tříd zvyšuje.