„Nejvíce občanských projektů žádá zbudování nebo zastínění hřišť, včetně nového cyklohřiště v Bukovce, teqballového, workoutového či parkourového hřiště nebo herního parku pro tři generace. Dále tu nalezneme návrhy na opravy schodiště v Podprůhonu, umístění pingpongových stolů, na více zeleně i parkovacích míst, ale také třeba projekt přírodního divadla, kuličkové dráhy v parku Lesík nebo skluzavkového tobogánu v Sítenském údolí,“ prozradil primátor Kladno Dan Jiránek s tím, že v programu Společně v Kladně se sešly návrhy za více než 12,5 milionu korun. Nejvíce jich do PaRo poslali obyvatelé čtvrtí Rozdělov a Kladno-město.

Participativní rozpočtování je moderní nástroj, jak uplatnit prvky přímé demokracie v praxi, a Kladno jej po vzoru mnoha českých i zahraničních měst zkouší poprvé. Kladenští občané tak mohli do poloviny června navrhovat projekty rozvoje veřejného prostoru ve městě s náklady minimálně 30 tisíc korun a na podzim pak v otevřeném hlasování rozhodnou, za které z nich skutečně vyčleněné peníze utratit.

V září se bude konat setkání, kde jednotlivé návrhy jejich autoři představí veřejnosti. „Od 15. do 31. října pak budou sami kladenští obyvatelé hlasovat o tom, které projekty se jim zdají nejlepší a přejí si je uskutečnit,“ vysvětluje primátor Jiránek.

Nevzhledný prostor u kladenského gymnázia mění podobu.
Nevzhledný prostor u kladenského gymnázia mění podobu
Vyhořelou ubytovnu v Kladně uzavřeli, radnice poskytla lidem náhradní ubytování.
Kvůli vyhořelé kladenské ubytovně už padlo trestní oznámení