Do Vltavy, která měla čtyři a půl stupně, se u Národního divadla v Praze vrhli také kladenští otužilci, pro které to byl již sedmý start na této akci.

Kladeňáci přijeli v sedmičlenné sestavě, přičemž plavali všechny tratě – 100, 300 a 750 metrů. Poprvé startoval také čtrnáctiletý Filip Jícha junior, jehož prostřednictvím tímto předal pomyslnou štafetu v otužování nastupující generaci jeden ze zakládajících členů kladenských otužilců, jeho otec Filip Jícha.

„Akce byla náramná. Sjelo se díky ní do Prahy mnoho lidí z Kanady, Austrálie či Německa a dalších koutů světa. Je jen škoda, že už několikátý rok po sobě nebyl sníh. Atmosféra mohla být tak ještě lepší,“ uvedl Filip Jícha, který je zároveň instruktorem plavání pro děti a kojence.

Opět byl překonán rekord v počtu startujících na memoriálu, těch se letos sešlo 394. Mezi nimi se do Vltavy vrhla také řada známých osobností, mezi kterými nechyběl například Jiří Langmajer nebo baskytarista kapely Wohnout Jiří Zemánek.

A jak se Kladeňákům vedlo? „Jan Bendl, který je úřadujícím mistrem republiky v kategorii nad padesát let, skončil v nabitém startovním poli v závodu na 750 metrů desátý, což je skvělé umístění. Syn zvládl závod dobře, od února už začne závodit,“ hodnotil pro Kladenský deník Jícha.

První vánoční vystoupení otužilců ve Vltavě, tehdy pod vedením samotného Alfreda Nikodéma, se konalo v roce 1923, tedy před 95 lety – a letos se uskutečnil již 72. ročník.

Slánské vánoční zpívání přivedlo na Masarykovo náměstí tisíce lidí.
OBRAZEM: Slánské vánoční zpívání přivedlo na náměstí tisíce lidí
Tříkrálová sbírka. Ilustrační foto
Tříkrálová sbírka brzy odstartuje. Většina peněz pomáhá v regionu