Od finanční otázky se odvíjí i nedostatek sester pro domácí péči. Mají totiž ve zdravotnictví jednu z nejnižších mezd, a často tak odcházejí za vyšším výdělkem právě do větších nemocnic, klinik a jiných zařízeních.

Na Kladensku působí dvě složky Charity ČR – Farní charity Kladno, která funguje na základě dobrovolnictví a nemá placené zaměstnance, a také Středisko charitních sociálních služeb Bratronice při FCH Starý Knín. „To, že je proplácení domácí zdravotní péče ze zdravotního pojištění dlouhodobě nedostatečné, je všeobecně známá věc. Měl by se najít rozumný kompromis tak, aby byly spokojeny všechny strany,“ apeluje Stanislava Krejčíková ze sociálního odboru Farní charity Starý Knín.

Tvrz v Malé Dobré v sobotu ožila, konaly se zde rytířské půtky.
OBRAZEM: Malodoberská tvrz se vrátila do dob středověku

Ta zároveň ovšem uvedla, že za kolaps by současnou situaci nepovažovala. „Avšak pravdou je, že je to na hraně. Naštěstí si umí zdravotníci nějakým způsobem pomoci, například tím, že se ti třeba péči ani nenechají zaplatit, přesto člověku pomohou,“ podotkla.

Odliv pracovníků Farní charita Starý Knín prý neregistruje. „Přesto musím konstatovat, že by finanční ohodnocení těchto zaměstnanců mohlo a mělo být lepší. Bohužel na to nejsou finance. U nás to naštěstí není pouze o financích, sestry mají velkou podporu ze strany vedení,“ dodala pracovnice charity s tím, že nepřipadá v úvahu žádného pacienta odmítnout, prý i za cenu, že by ho měl pracovník ošetřit nad rámec pracovní doby.

Farní charita Starý Knín prostřednictvím bratronického střediska na Kladensku působí v obci Bratronice, Běleč, Kamenné Žehrovice, Tuchlovice, Doksy, Velká Dobrá, Lhota, Žilina, Dolní Bezděkov, Družec či Unhošť. Domácí zdravotní péči však zdejším pacienti poskytnou nemůže. Stanislava Krejčíková vysvětlila, že ačkoliv by pracovníci rádi poskytli i tuto službu, pojišťovny je tam nepustí. „Údajně mají regiony pokryté nějakým jiným poskytovatelem téhle péče,“ dodala.

DALŠÍ SPOLEČNOSTI

Pacienti, kteří domácí zdravotní péči potřebují, tak musí vyhledat jiného poskytovatele. Tím je například kladenská společnost Home Care Rite, za kterou aktuální situaci zhodnotil její ředitel Pavel Žďárek. „Nemyslím si, že by byl problém přímo v úhradách za výkony. Problém je spíše v jejich systému, v regulačním omezení, tedy omezení úhrad na jednoho pojištěnce,“ řekl. „Každý by byl rád, kdyby se úhrady navyšovaly a mohli bychom lépe reagovat na růst mezd a přitom investovat prostředky do rozvoje společnosti, ale rozhodně nemohu říci, že by byly úhrady likvidačně podhodnocené,“ podotkl Žďárek.

Stejně tak, jako Farní charita Starý Knín, ani společnost Home Care Rite odchod sester za lepším neregistruje. „V našem případě je ale situace relativně stabilizovaná. Zdravotní sestry od nás zatím neodchází, máme skvělý kolektiv. Ve všech oborech se zaručená mzda i průměrné platy zvyšují, a tak musíme jako soukromá organizace reagovat na zvedání platů nejen v nemocnicích a podobně,“ dodal Žďárek.

Veřejnosti zahrálo celkem dvacet kapel.
OBRAZEM: Dundee Jam oslavil dvacáté narozeniny Kladfestem 2018