Obyvatelé Slaného a jeho městských částí, dostávají nevšední příležitost, jak přispět svými informacemi do vědeckého projektu a přitom si snadno přivydělat.

Od počátku srpna až do října se totiž lidé napříč republikou, včetně Slaného, mohou podílet na významném vědeckém výzkumu, který přinese dosud neznámé pohledy na život české společnosti.

Výzkum pod názvem Proměny české společnosti připravili odborníci z Akademie věd České republiky a Masarykovy univerzity.

Bude v něm osloveno deset tisíc náhodně vybraných domácností z celé země, které budou obcházet tazatelé společnosti Median zabývající se výzkumem trhu, médií a veřejného mínění.

Protože se jedná o důležité informace osobního charakteru, je pochopitelně na dobrovolnosti respondenta, zda se chce svěřit či nikoli. Pokud ano, odměna ho nemine.

Za rozhovor odměna

„Účast v šetření bude spojená s finančním ohodnocením. Domácnost si za hodinu až dvě vyplňování dotazníků v jednom roce vydělá 500 až 1100 korun v závislosti na typu domácnosti.

Do výzkumu může navíc svými odpověďmi opakovaně přispět v následujících čtyřech letech," vysvětluje Simona Bachledová z divize výzkumu společnosti Median.

Výzkum je anonymní a pořádají ho čtyři renomované vědecké instituce. Poznatky budou sloužit českým i zahraničním vědcům a mohou být základem pro zlepšování sociální politiky. Nové šetření Proměny české společnosti přinese odpovědi na různé otázky.

Jelikož je ve Slaném podomní prodej zakázán a lidé se opravdu bojí po vraždě šestaosmdesátileté ženy cizím osobám otevírat, zveřejňuje na pokyn tajemníka město informace o výzkumu i na svých webových stránkách.

Podle autorů projektu, získané poznatky využijí nejen vědci, ale mohou se o ně opřít také zákonodárci a zástupci veřejné správy při svém rozhodování. Podpoří informovanost novinářů a budou k dispozici i široké veřejnosti.

Výzkum tak může pomoci zlepšit život v celé České republice. Výzkum není samoúčelný a může pomoci v mnoha oblastech života společnosti. Jednou z nich může být třeba rodinná politika.

Nejčastěji pokládané otázky

• Co brání českým matkám vrátit se po rodičovské dovolené do zaměstnání a je možné jejich situaci nějak zlepšit?

• Jak dopadají ekonomické krize na životní úroveň domácností, koho zasáhnou nejvíce a na které skupiny obyvatel by se tak měla zaměřit sociální politika?

• Jak se lidé vyrovnávají s přechodem do důchodu a jak se jim při tom mění životní úroveň?

• Jak rychle se daří čerstvým absolventům najít zaměstnání a s jakými problémy se při tom potýkají?

• Potřebují se Češi stěhovat za prací a jak jim to usnadnit?

Výzkum o proměnách společnosti zjišťuje

Rodinný život

Proč mladí lidé stále častěji zůstávají bydlet u rodičů?

Jakou mají děti ze znevýhodněných rodin šanci na univerzitní vzdělání?

Jak si v rodinách rozumí starší generace s mladší?

Pracovní život

Co brání českým matkám vrátit se po rodičovské dovolené do zaměstnání?

Jak dopadají dílčí ekonomické krize na životní standard domácností a koho zasáhnou nejvíce?

Jak rychle se daří čerstvým absolventům najít zaměstnání a s jakými problémy se při tom potýkají?

Bydlení

Co omezuje mladé Čechy při zakládání rodiny?

Jak se nekvalitní bydlení podepisuje na zdraví Čechů?

Jaký vliv mají hypoteční úvěry na životní úroveň domácností?

Ve Slaném bude dotazováno deset domácností tazatelkou ženského pohlaví. Ta se prokáže průkazem s číslem, fotem a logem firmy. Případně volejte linku 800 900 301, kde vám ochotně poskytnou informace k ověření tazatelky.