Domov pro seniory v Žižicích neměl dosud kdo provozovat. Nad novostavbou, která byla postavena soukromým investorem, se proto nějakou dobu vznášely otazníky. Dnes už je ale jasno a první z asi padesáti klientů by se tam mohli začít stěhovat v červenci příštího roku. Budovu totiž koupil Středočeský kraj za bezmála sedmdesát milionů korun. Jak potvrdila mluvčí kraje Helena Frintová, v žižickém domově pro seniory je ještě zapotřebí vybudovat lůžkový výtah a provést další drobné úpravy, jinak je v dobrém stavu.

Když se budova stala majetkem kraje, obci se ulevilo. Od začátku bylo jasné, že i když je penzion skvělým počinem, obec by ho sama provozovat nemohla. „Původní investoři na svůj záměr finančně nedosáhli, stavbu proto přenechali dalšímu zájemci z Brna. Ani tomu se nepodařilo dotáhnout projekt do konce, takže se obrátil na Středočeský kraj,“ popsal dosavadní úskalí starosta Žižic Vratislav Rubeš.

„Vzhledem k tomu, že bylo v našem zájmu, aby moderní zařízení v obci začalo co nejdříve sloužit svému účelu, vstoupili jsme do jednání s krajem i my. Jsem velice rád, že se vše podařilo dotáhnout do konce,“ dodal starosta.

Podle jeho slov bude zařízení určeno klientům schopných pohybu. „Nyní pokračují jednání, zda bude domov využívat například naši obecní restauraci U Mušketýra, kde by se mohla konat různá kulturní posezení,“ poznamenal Rubeš. Ve hře je dále myšlenka, že by restaurace mohla sloužit i jako kuchyně pro domov. Stejně jako zařízení pro seniory ve Slaném na Hlaváčkově náměstí by měl i žižickému šéfovat Zdeněk Syblík.

V domově pro důchodce najde nově uplatnění dvacet zaměstnanců, mezi nimiž by měli být i místní.

Sídliště Na Dolíkách se dočká velkých změn.
Sídliště Na Dolíkách se dočká velkých změn

Na konci listopadu by mělo být k nastěhování pro první zájemce i další zařízení na Kladensku, penzion pro seniory Nový dvůr v Zichovci. Stavba zařízení, které vzniklo nedaleko místního pivovaru, odstartovala v červenci. A už je hotovo. „Jde o dřevostavby, které se staví poměrně rychle. Vše realizovala na klíč horoměřická firma. Záměrně jsme projekt načasovali tak, aby byl penzion dokončený ke stému výročí založení Československa,“ řekl investor Ivan Husák, který byl až do podzimu letošního roku dlouholetým starostou obce.

Pro potřeby seniorů vyrostly během léta v Zichovci tři montované dvojdomky a jedna zděná budova. „Je to zařízení pro seniory, kteří se o sebe ještě dokážou postarat. Malometrážních bytů o dvou místnostech bude sedm, třípokojový byt jeden,“ dodal Husák.

Další obdobný záměr mají v Královicích. „Nedávno jsme u nás otevřeli mateřskou školu a rádi bychom do roku 2020 vybudovali i bydlení pro seniory. Jde nám o to propojit tyto dvě komunity. Dům pro seniory bude proto stát naproti školce. Rádi bychom na bydlení získali podporu od státu, takže sledujeme aktuální výzvy,“ uvedl starosta Královic Luděk Šofr a doplnil, že obec chce vybudovat deset malometrážních bytů, každý z nich pro dvě osoby. Bydlení by mělo sloužit především místním nebo lidem z okolí. „Ještě nemáme doladěný systém stravování. Případně bychom seniorům mohli dovážet jídlo tak, jak to děláme pro školku,“ dodal starosta Šofr.

Ilustrační foto.
O městské byty je na Kladensku stále velký zájem