Vedení domova tak na svých webových stránkách vyzvalo dobrovolníky, aby pomohli a zapojili se do péče o klienty i do dalších prací.

Podle ředitelky Domova Unhošť Lenky Ungerové se již situaci daří stabilizovat. „Aktivně spolupracujeme se zřizovatelem, Krajským úřadem Středočeského kraje, a situaci máme pod kontrolou. Nemocné zaměstnance nyní nahrazují studenti a dobrovolníci, ale také naši zaměstnanci z jiných profesí,“ sdělila ředitelka.

Podle informací Kladenského deníku dorazily v pátek 6. listopadu do domova první posily, které přidělil Středočeský kraj. Podle ředitelky by se brzy mohl stav i zlepšit. „Máme dostatek ochranných pomůcek a hlavně máme již přiměřené množství zaměstnanců, kteří o klienty pečují. Za dva týdny budeme z nejhoršího venku, tak nám držte palce,“ dodala.

Dobrovolníci pomáhají

Podobný problém aktuálně zažívají i v Domově pro seniory v Novém Strašecí, kde žijí také klienti z Kladenska. Bez pomoci dobrovolníků a studentů se zde v současnosti neobejdou. Do práce se zapojily středoškolačky z kladenské zdravotnické školy. Pomáhají i místní gymnazisté, ale i učitel ze základní školy či bývalý řidič sanity. Celkem pomocnou ruku podalo okolo třiceti lidí z různých oborů.

Domov seniorů v Říčanech.
Domov seniorů potřebuje desítky pomocníků. Nejlíp ty, co už měli koronavirus

Podle ředitelky Miluše Jůnové se už situace zlepšuje. Ze 123 klientů je nyní nemocných 24 lidí. Hospitalizováno bylo 5 klientů. V pracovní neschopnosti setrvává zhruba třetina zaměstnanců domova z celkového počtu 84. V domově dělají vše proto, aby se již koronavirus nemohl šířit. Již dříve přijali různá opatření, mají zde i vymezené infekční pokoje oddělené od ostatních. „Situace je složitá, ale zatím ji s vypětím všech sil zvládáme,“ dodala ředitelka

Čekají na plošné testování

V Domově pro seniory Kladno je naproti tomu situace klidná. Žije zde 125 klientů a jsou, jak se zdá, bez covidu. Z 90 zaměstnanců jsou pak v karanténě pouze tři. Nyní se zde ale chystají na plošné testování. „Mělo proběhnout v příštím týdnu, tak se i u nás patrně nějaký případ odhalí, ale nikdo z klientů dosud příznaky koronaviru neměl. Město, jako zřizovatel, nás zásobuje potřebnými pomůckami, takže jsme maximálně spokojeni,“ zdůraznil ředitel Miroslav Petrák.

Ilustrační foto.
Denní nárůst počtu lidí s koronavirem překročil třináct set

Také v Domově Kladno-Švermov, kde žije 217 klientů, o které pečuje 107 zaměstnanců, nyní personální krizi nepociťují. „Aktuálně je nemocných sedm klientů, z toho jsou dva v nemocnici, ale nemají nijak dramatický průběh. Dalších pět je v domově na samostatných pokojích a cítí se relativně dobře. Z pracovníků jsou nemocní tři, ale také nemají vážný průběh nemoci. Tři další se již uzdravili a nastoupili do práce,“ shrnul ředitel švermovského domova Tomáš Abrhám.

I zde se chystají na plošné testování. „Testy zatím nedorazily. Nafasovali jsme ale již povinné respirátory druhé třídy. Předpokládám, že testovat budeme další týden,“ odhadl Abrhám, který očekává, že po testech se situace v domově může změnit. „Možná se odhalí koronavirus i u lidí, kteří o něm dosud neměli tušení. Tím pádem je budeme muset poslat do karantény a personální problém možná nastane,“ dodal.