O tom, že neomalenost a troufalost zlodějů nezná mezí, vědí svoje pracovníci soukromé společnosti, která spravuje polesí v okolí Smečna a Kladna. Nájezdů lidí, kteří si 
z místa svévolně odvážejí metráky pokáceného dřeva, přibývá a lesní hospodáři jsou zoufalí. Škody se šplhají už do statisíců korun.

Jen za loňský rok napočítali pracovníci soukromé firmy, která vyhrála 
v lokalitě zakázku na pět let na těžbu dřeva a pěstební činnost pro Lesní správu Nižbor, nakradeného dřeva za 400 tisíc korun.

Závora u lesa je pro neomalence jen minimální překážkou. Visací zámek na ní jednoduše ucvaknou kleštěmi. Do lesa proto správci polesí instalovali fotopasti, které mají zloděje při činu usvědčit. Bohužel v uplynulých dnech dvě z nich zmizely. Potvrdila to kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová.

„Už jsme nevěděli jak na zloděje, tak naše firma nakoupila fotopasti. Jedna stojí kolem deseti tisíc korun. Je to malá zelená krabička. V květnu jsme instalovali první kusy na vybraná místa v lese. Nestačili jsme se divit, kolik lidí a jací, dřevo kradou," řekl mistr lesní výroby pro danou lokalitu Roman Šafka.

Přestože by se našinec mohl domnívat, že pokácené kmeny stromů si z lesa odnášejí spíše lidé nemajetní, kteří nemají čím topit, opak je pravdou. Jak dokládají záznamy z fotopastí, kradou lidé napříč profesemi a sociálními vrstvami.

Nezřídka fotoaparát proto zaznamená nejen vetchého staříka, který sotva kládu vleče, ale i drahá firemní vozidla. V hledáčku fotopasti uvízlo nedávno dokonce i služební auto opatřené majáky. Nad tím zůstává správcům lesa i mužům zákona rozum stát.

Podle Romana Šafky se například v lese v lokalitě Ve Smečenské rokli (zvané také Ve Vratech) nebo U Ručiček ve směru na Kladno vystřídá dle záznamů z fotopastí za víkend i sedm zlodějů, přičemž někteří se pro lup autem otočí i třikrát. Nejčastěji mizí palivové dříví, ale i kvalitní kulatina určená k průmyslovému zpracování.

„Přestože nám vznikla škoda odcizením dvou fotopastí bezmála dvacet tisíc korun, budeme je instalovat po lese i nadále a maskovat je ještě důmyslněji. Vyplatí se to, protože škody za ukradené dřevo jsou mnohem vyšší," dodal Roman Šafka.

Podle jeho slov by mnohé změnila všímavost lidí, kdyby okolí přestalo být netečné k tomu, že si jedinci z lesa odvážejí metráky dřeva auty a na první pohled je zřejmé, že se nejedná o pracovníky lesa. Pomohlo by i to, kdyby dřevo prodávané ze státního bylo pro lidi cenově dostupnější.
„Když pachatele odhalím na záznamu, trávím následně hodiny na policii. Je s tím vším mnoho práce pro nás i policisty a celý proces velmi náročný, což všechny jen zbytečně zaměstnává. Nejsmutnější je fakt, že například majitele passatu, který nám odcizil dřevo za 30 tisíc korun, jsme dostali před soud, ale nikde už nebylo řečeno, že nám škodu nahradí. Dostal rok a půl podmínku se sedmiletým odkladem a ještě nám vyčetl, že nám tedy pěkně děkuje," dodal Šafka.

Podobně absurdní je i to, že i když má fotopast svoji identifikační SIM kartu, nemá policie v takovém případě právo si vyžádat její lokalizaci od telefonního operátora a zloděje podle toho neprodleně vypátrat. Stěží pak dojít spravedlnosti, když ani uniformovaní lidé nemají pravomoci.
„Je to pro mě nepochopitelné, jak je nastavený zákon, ale zařídíme se jinak. Nakoupíme proto další fotopasti s důmyslnějším zařízením, které bude záznam posílat na dálku. Bude to sice o něco dražší, ale stojí nám to za to," uzavřel Roman Šafka.