Základní myšlenka projektu vznikla s cílem zvýšení popularizace a rozvoje drezury ve všech výkonnostních stupních obtížnosti a ve všech věkových kategoriích jezdců novou formu soutěže.

V Královicích se letos pořádá již 3. ročník této vrcholné drezurní soutěže. Účast potvrdila většina drezurních jezdců z TOP 10 v České Republice a tak můžeme vidět výkony až do nejvyššího stupně „TT“. Vlastní soutěž je dvoukolová, kde první kolo se jede v sobotu a uvidíme v něm klasické drezurní soutěže. Druhé kolo, které je v neděli je zvláště atraktivní pro diváky, jelikož se jede volná sestava na hudbu. Každý jezdec tedy stejně jako v krasobruslení předvádí povinné cviky, které si sám zakomponuje do sestavy a přizpůsobí vlastní hudbě. Každá úloha je pro vyšší objektivitu rozhodována samostatně třemi rozhodčími. Jejich bodové hodnocení se zprůměruje a převede na procenta, z nichž je pak vyhlášena pětice nejlepších jezdců v každé kategorii, kteří obdrží šerpy, poháry a peněžní výhry i věcné dary od našich sponzorů. Slavnostní dekorování se koná v neděli po každé kategorii samostatně. Vyhlášeni tedy budou Šampion ČR v kategorii senior na úrovních„L“, „S“, „ST“ a „TT“ a Šampion ČR v kategorii mladý jezdec (do 21 let) na úrovních „L“, „S“ a „ST“.

Soustředění národního týmu U19 před ME na Braškově. Kladenští trenéři - hlavní Jan Suchopárek (vpravo) a kouč brankářů Filip Toncar
FOTO: Suchopárkovu U19 čeká mistrovství v Gruzii

Součástí Kralovických závodů jsou i soutěže – kvalifikační kola „Národního poháru mládeže ČJF“ . Tento seriál soutěží, který vrcholí finálem kam postupuje 10 nejlepších dvojic v každé kategorii, je pořádán na podporu jezdecké mládeže a to dětí na pony, dětí na velkých koních a juniorů. Všechny tři dny tedy můžeme vidět soutěžit ty nejmenší děti od 8 let na malých ponících, pro které jsou určeny samostatné soutěže kam nemohou dospělí.

Dalším seriálem který se v Královicích představí již podruhé je Paradrezurní pohár.

Tři dny zde mají své místo soutěže pro handicapované jezdce, které vyvrcholí v neděli jejich volnou sestavou na hudbu. Mezi těmito jezdci se představí i Anastasja Vištalová , která je první handicapovanou jezdkyní v ČR, která splnila kvalifikaci a representovala naši zemi na Paralympiádě 2016 v Riu de Janeiru. Pra Nastu jsou tyto závody jedny posledních pro prověření její přípravy na Mistrovství Evropy 2017, které se koná v srpnu ve Švédském Göteburgu.

Renata Habásková

Ilustrační foto
Okresní soutěže přehledně od středy. I s infografikou