Pro Kačické je čapí snůška obrovskou raritou a pýchou, na kterou se jezdí dívat zájemci i zdaleka. Ve středu ráno tak mnoho lidí čekalo, jak vypadají čtyři letošní přírůstky, které měly být zaneseny do centrální evidence.

Stejně jako v předchozích letech dorazili na místo s výsuvnou plošinou slánští hasiči, ornitolog Stanislav Lepič, kačický starosta Libor Němeček a veřejnost. Plošina s hasiči se úderem deváté hodiny pozvolna vznesla nad komín. To, co v čapím hnízdě našli, ale všem smazalo úsměvy z tváří.

Na dně hnízda leželo jediné čapí mládě, které nejevilo žádné známky života. Jeho tělíčko bylo mumifikované patrně i v důsledku posledních horkých dní. Podle ornitologa bylo mrtvé už delší dobu. Po ostatních třech mláďatech a jednom vejci, která byla k vidění na fotografiích z 25. května, se slehla zem. Nezbylo po nich ani peříčko. Ostatky nebyly nalezeny ani v okolí mlýna.

Strhla se čapí bitka?

Místnímu pozorovateli, který čapí rodinku sleduje pravidelně dalekohledem, bylo divné, že kolem hnízda ustal v posledních dnech i veškerý pohyb. Podle lidí z okolí se v Kačici před několika dny měla dokonce strhnout čapí bitka. „Co vím z doslechu, náš hnízdící čapí pár měl údajně napadnout jiný čapí pár dokonce na louce u rybníka. Jsou to ale jen dohady a domněnky. Nevíme, co je na tom pravdy,“ řekl starosta Němeček.

Co brzdí rekonstrukci Vinařické ulice ve Švermově?
Dělníci se nestačili divit. Co brzdí rekonstrukci Vinařické ulice ve Švermově?

Ornitolog Stanislav Lepič se domnívá, že mohlo jít například o volného čapího samce. „Lidé viděli jakéhosi čápa nalétávat na hnízdící pár, který se pochopitelně musel bránit vetřelci. Otázkou je, zda čápata vetřelec vyházel, nebo co se s nimi skutečně stalo. Nikde v okolí jsme nic nenašli. Co se týká mrtvého mláděte nalezeného v hnízdě, patrně šlo o slabšího jedince, který by možná stejně uhynul,“ vysvětlil ornitolog a dodal: „Je to pro nás velká ztráta, protože čtyři čápy jsme za celé roky v Kačici kroužkovali pouze jednou. Bohužel si budeme muset počkat na snůšku až do příštího roku.“

Podle ornitologa se patrně už čapí rodiče na komín letos nevrátí. „Pokud přijdou o mláďata, hnízdo zpravidla opustí," objasnil.

Letos už čápi nezahnízdí

„Loni se stalo, že čapí samice snesla čtyři vejce, ale samec během líhnutí zahynul. Samici poté vyhledal jiný samec, původní čtyři vejce z hnízda vyházel a samici nově oplodnil. Ta sice snesla další vejce, ale vylíhlo se pouze jediné mládě. Na novou snůšku už je letos pozdě. Nově už čápi rozhodně nezahnízdí," uzavřel ornitolog.

Nehoda motorkáře ve Slaném.
Dostal smyk v dopravní špičce. Ve Slaném havaroval motorkář

I proto jsou čápi takovou vzácností. Ve hře je vždy mnoho faktorů, které často zamezí jejich odchovu až do dospělosti. Kačičtí čápi v minulosti zahynuli například ve drátech vysokého napětí nebo po střetu s automobily. Jindy zabilo mladé v hnízdě krupobití, smetla vichřice nebo odnesl dravec.