Slaný, Stochov, Vinařice, Královice, Družec, Zichovec, ale i Brandýsek, Zákolany či Černuc a další obce ožily o víkendu staročeskými tradicemi, kde byla radost pobýt. Do Bílichova dorazil dokonce i velbloud.

Prohlédněte si snímky, které pro vás nafotili: Kateřina Husárová, Andrea Grubnerová, Gabriela Krejčová, Rostislav Sáček, Vladimír Drvota, Jan Hájek, Martin Kohout, Radovan Kiml a Jana Jirásková.

Masky ručně vyráběné, zděděné či zakoupené, tvořily pestrobarevnou škálu až zrak přecházel. V mnoha průvodech nechyběl medvěd, kobyla, bába s nůší, bakus či dráb.

Asi největší procesí ale zažili účastníci druhého setkání pod širým nebem v areálu Hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích, kde se v hlavní bráně po roční pauze setkaly v sobotu celkem tři průvody z Vinařic, Libušína a Tuháně.

Vinařice

„Jsme překvapeni z toho, že na Mayrovku přišly stovky lidí. Původně jsme mysleli, že volba královny masopustu se odehraje v budově cechu, ale tam jsme neměli šanci se všichni vejít. Přesto jídlo a pití se dostalo na každého. Měli jsme připravenu řadu proslovů, ale zábava byla v takovém davu absolutně neřízená.

Důležité je, že se lidé bavili. Bylo hezky a vše se povedlo. Atmosféra byla úžasná. Poděkování patří všem," řekl vedoucí Hornického skanzenu Mayrau Pavel Rolinec.

Královnou masopustu se pro rok 2014 stala na Mayrau Vlaďka Hovádková z Tuháně. V porotě zasedl i ministr Jiří Dienstbier.

Družec

Masopustní průvod obcí připravila na sobotu odpoledne družecká základní a mateřská škola.
Sešly se před ní desítky dětí i učitelů v maskách, dětmi vyrobené masopustní klobouky byly na prodej i pro diváky, školní kuchyně nabízela občerstvení.

Děti si zatančily i zazpívaly, paní ředitelka školy požádala pana starostu obce přestrojeného za bodrého venkovana o povolení průvodu. Ten s napomenutím maškarám aby nečinily občanům škodu k průvodu svolil.

Za doprovodu harmonikáře přešel průvod na náves, kde si děti opět zatančily a zazpívaly a všichni se pak odebrali k potoku, k sídlu místního vodníka.

Děti si s ním znovu zatančily a zazpívaly, sehrály pro diváky na mostě pididivadlo a pak se všichni vrátili ke škole, kde odpolední program vyvrcholil dražbou masopustních papírových kobyl ve prospěch školy. Pěkný den zakončila večerní taneční zábava školy.

Brandýsek

Nápady na doprovodný program sbírá k masopustu Komise pro kulturu, sport a volný čas v Brandýsku, během celého roku.

„Charakternější obrysy se začínají rýsovat okolo Vánoc. Letos jsme se zaměřili především na historii," poukazuje Josef Řemínek, který si zahrál hned v prvním představení s názvem Karel IV. a jeho praprapra vnučka Jitka.

Od začátku února zkouší, spolu s dalšími přibližně dvaceti členy, alespoň dvakrát týdně, aby byly představení co nejpovedenější a lidi především pobavili.

Autoři: Andrea Grubnerová, Vladimír Drvota