Vedoucí slánského infocentra Zoja Kučerová, která společně s kolegou Jakubem Hložkem sbírku před lety založila, jednala už počátkem roku s dárkyní. Po vzájemné domluvě se pro exponáty, mezi nimiž jsou i světové unikáty, vypravil v úterý 9. srpna na Moravu zastupitel Martin Jirák, který všechny slánky z různých materiálů i dvojice, pepř a sůl, v pořádku přivezl až z Valašských Příkazů.

„Musím říci, že osobní převzetí této unikátní sbírky pro mne byla spíše čest a radost nežli práce. Setkání s paní Vaňkovou, majitelkou a sběratelkou, bylo nad jiné vřelé, příjemné a obohacující. I když se loučila se svojí celoživotní sběratelskou vášní, byla velmi ráda, že exponáty budou součástí další, ještě větší sbírky, kterou vlastní město Slaný. Je to pro mě malá ukázka toho, o jaký skvost se opravdu jedná a jaké štěstí jsme měli, že oslovila paní Vaňková právě město Slaný," popsal Martin Jirák.

I jeho slánky osobně zajímají, protože byl před lety, coby člen a předseda Společnosti patriotů Slaného, iniciátorem pořízení obří dřevěné slánky pro město, kterou s kolegy nechali tehdy vyrobit. Mobilní slánka, do které se vejde 40 kilo soli, je vybavena podvozkem a je rovněž součástí slánské expozice.

Mladý začínající herec Matyáš Greif.
Autorské představení nastudovali se spolužáky, k vidění je v Divadle v Celetné

Paní Vaňková se s manželem, také Čechem, potkala až v Kanadě, kde žili společně půl života. Jejich obrovskou vášní bylo cestování po různých burzách, kde získávali právě takové světové unikáty. Tím je její sbírka výjimečná. Společně se pak před časem přestěhovali zpět do vlasti do vesničky, odkud manžel pocházel. Paní Vaňková je původně z Prahy. Manžel již zemřel, proto se rozhodla společné dílo předat muzeu slánek.

Infocentrum nyní veškeré darované slánky od Čechokanaďanky zaeviduje a v budoucnu si je budou moci zájemci prohlédnout ve Vlastivědném muzeu.

Starosta Slaného Martin Hrabánek k tomu dodává: „Rádi bychom ve Slaném zřídili expozici soli, která neodmyslitelně k našemu městu patří. Věřím, že by to mohla být i pro turisty vyhledávaná atrakce a atraktivní seznámení se s historií města.“

Muzeum slánek ve Slaném vzniklo před jedenácti lety

Muzeum slánek, které můžete navštívit ve Slaném v prostorách Infocentra Pod Velvarskou branou. Muzeum bylo založeno 1. dubna 2011. Důvodem proč začít ve Slaném sbírat slánky se stala legenda o založení a pojmenování města knížetem Nezamyslem. Město Slaný dostalo svůj název od slaného pramene, který vytékal pod Slánskou horu a solnaři z něj odpařováním na velkých pánvích sůl těžili. Sůl tedy ke Slanému neodmyslitelně patří.

„Sbírka byla vyhlášena jako veřejná, a tak sběratelští nadšenci začali nosit staré i nové slánky, které se povalují doma. Zájem veřejnosti byl překvapivě veliký. Slánky do sbírky věnovali nejen obyvatelé Slaného a blízkého okolí, ale také občané partnerských měst, nebo emigranti žijící dlouhodobě v zahraničí a mající stále pevné vazby na svůj rodný region,“ připomněla vedoucí infocentra Zoja Kučerová.

Ilustrační foto.
Kladenské školy jsou přeplněné. Umístit ukrajinské děti se ale podařilo

Muzeum zahrnuje různé typy slánek. Podle typu materiálu jsou slánky skleněné, keramické, porcelánové, umělohmotné či dřevěné. Dále mohou být slánky otevřené či uzavřené, podle toho, jestli sůl nabíráte prsty či ne. Ve sbírce jsou dnes i slánky od slavných osobností, například také slánka navržená a ručně vyrobená architektem Bořkem Šípkem speciálně pouze pro Muzeum slánek.

Sbírka obsahuje slánky z celé republiky, ale i ty, které příznivci a obdivovatelé Muzea slánek vozí ze svých zahraničních dovolených. Slaný tak vlastní například slánku z Keni vyrobenou místními obyvateli také přímo pro slánské muzeum.

Najdete zde i největší funkční slánku na světě měřící přes 120 cm, do které se vejde až 40 kilogramů soli. Slánky všemožných velikostí, typů, barev i tvarů připomínající i předměty, které byste se solí nikdy nespojovali. 

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

V roce 2015 byla otevřena další místnost, které říkají pracovníci infocentra "Slánkovna".  V té si můžete kromě slánek prohlédnout třeba model krystalické mřížky soli, pokus s odpařováním  soli  nebo obrázky různých velikostí solných krystalů. Aktuálně čítá slánská sbírka, bez nově získaných,
3 193 kusů.

„Každá slánka má své pořadové číslo a je přesně zaevidováno, na kterém místě je vystavená. Všichni dárci navíc vždy obdrží Pamětní list se stejným číslem, jako má jimi darovaná slánka,“ uzavřela zakladatelka Muzea slánek ve Slaném.