Na oslavy dorazili členové Občanského sdružení Kraj bez Ratha, kteří bojují proti jeho dovolání z funkce. Těm se především nelíbí, že středočeský hejtman David Rath využívá Masarykův odkaz ke zviditelnění před blížícími se volbami spolu s dalšími představiteli ČSSD.

Občanské sdružení Kraj bez Ratha vyjádřilo svůj nesouhlas prostřednictvím dvojníka prvního československého prezidenta.

„Odhalení pomníku Tomáše Garrigue Masaryka je příležitostí upozornit veřejnost na chování Davida Ratha. Nesouhlasíme s tím, že se současný hejtman spojuje s odkazem prvorepublikového prezidenta, který je pro nás symbolem gentlemanství v politice,“ vysvětlil Daniel Truxa, zakladatel občanského sdružení Kraj bez Ratha a dodal: „Máme dojem, že zvláště ve srovnání s Masarykem je vidět pravá tvář středočeského hejtmana.“

Daniel Truxa také připomněl a vzkázal, že první hlavě Československa šlo především o budování suverénního státu a lidé v něm by měli být plně svobodní, kultivovaní a plní sebevědomí. Podle Truxy jde Davidu Rathovi především o budování vlastní politické kariéry. „Hodláme pokračovat ve sběru podpisů za odvolání současného hejtmana. Ve středočeských městech budeme organizovat podpisové další akce,“ dodal Daniel Truxa.