Pozdeňské pádlo

Soutěžilo se na čas, ve dvou jízdách po a proti proudu, na trati se dvěma záludnými zatáčkami. Všichni soutěžící se s tratí vyrovnali skvěle, důkazem čehož je pouze jeden „cvaknutý" závodník, který s humorem po vylití lodi plné vody soutěž samozřejmě dokončil.

Skvělé odpoledne, při kterém se dobře bavili nejen soutěžící, ale i desítky přihlížejících a fandících diváků, zakončilo posezení při country se skupinou Kotlíci. Mezi šampiony pádla, kteří letos obsadili v jednotlivých kategoriích první místa jsou: Muži David Konvrzek. Ženy Hana Šlajchrtová, Jana Bečková. Mladší žáci Veronika Šubrtová, Kateřina Chuchlerová. Starší žáci Tomáš Benda, Jakub Richtr. Veteráni Jan Šlajchrt st.

Nové stavidlo

Pozdeňští se pyšní ale i novým stavidlem, které pomůže zabránit problémům při velké vodě. Díky tomu, že několik chlapů dalo hlavy a síly dohromady a rozhodli se udělat něco dobrého pro vodní tok i obec, mají na zdejším Bakovském potoce dokonce už i pokřtěné stavidlo, jehož původní historie je stará 150 let.

První nápad na opravu stavidla, které kdysi pomáhalo zadržovat vodu pro pohánění kola někdejšího Brejchova mlýna, dostali Jan Šlajchrt st. a místostarosta Martin Matušů při loňské bleskové povodni. Voda, která tehdy tekla potokem, s sebou brala, co jí přišlo do cesty. Pozdeňští museli narychlo zachraňovat mostek i opěrnou zeď . Všude se valila i voda z polí. Za pár minut bylo v části obce boží dopuštění.

Nápad na stavidlo byl sice dobrý, ale hned se ho nepodařilo uskutečnit. Vše trvalo téměř rok.

Protože v sousedních Hřešicích likvidovali před časem statné duby, dřevo z nich bylo na výrobu stavidla ideální. Nápad se v tu chvíli opět dostal do popředí zájmu místních. „Obecní úřad poskytl bezmála tři kubíky dřeva a práce se ujali především členové sportovního vodáckého klubu RC Bobr Pozdeň. Jan Šlajchrt starší, který má doma katr, měl možnost dřevo z dubů sám zpracovat. Do práce se zapojili i Jan Šlajchrt mladší, Václav Bobr Zíma a Tomáš Hotový. A nejen oni. Milan Cífka a Pavel Šlajchrt opravili nosníky, Milan Husník vyrobil kování. Dále se podíleli i Martin Matušů, Martin Šlajchrt, Martin Kraus, Josef Červenka a Jaroslav Zeman," popisuje akci na potoce pozdeňský dokumentarista Marcel Koded.

„Rozebrat vodou nasáklé staré trámy a postavit vše postaru, aby stavidlo bylo funkční a v případě potřeby se daly trámy i zdvihat, na to pár rukou nestačí. Dílo se však podařilo a po zhruba dvou měsících především víkendových prací bylo hotovo.

Slavnostní křest vodního díla potoční vodou se konal v sobotu při letošním ročníku vodácké akce Pozdeňské pádlo.

„Nezbývá než doufat, že nové stavidlo vydrží opět minimálně sto padesát let a bude důkazem pro další generace, že nejen naši předkové, ale i naše generace umí odvést precizní a kvalitní práci ku prospěchu všech," dodal Marcel Koded.

Díky nadšení chlapů a vodáků, kteří neváhali věnovat svoji námahu a volný čas, pomohli všem a ulevili obecní pokladně. Investice do stavidla byla jen jen pět a půl tisíce korun. Pokud by si na takové vodní dílo Pozdeňští najali specializovanou firmu, náklady by se mohly vyšplhat až do sta tisíce korun. A to už za trochu námahy místním nadšencům zkrátka stojí.

Soutěžní kategorie a výsledky Pozdeňské pádlo 2014:

Muži – devět soutěžících
1/ David Kovrzek
2/ Jan Šlajchrt ml.
3/Jiří Kopřiva

Ženy – šest posádek
1/ Hana Šlajchrtová, Jana Bečková
2/ Martina Bečková, Jana Bečková
3/ Jarka Kovrzková, Marta Martinovská

Mladší žáci – šest posádek
1/ Veronika Šubrtová, Kateřina Chuchlerová
2/ Zuzana Lásková, Veronika Lásková
3/ Elsa Bauduin, Lucie Lasíková

Starší žáci – pět posádek
1/ Tomáš Benda, Jakub Richtr
2/Oldřich Hlad, Jakub Richtr
3/Jitka Hladová, Martina Pémová
Smíšené páry – šestnáct posádek
1/ Hana Šlajchrtová, Jan Šlajchrt ml.
2/ Eva Lásková, Milan Cífka
3/ Gabriela Lasíková, Karel Lasík

Veteráni – jedenáct posádek
1/ Jan Šlajchrt st.
2/ Milan Cífka
3/ Karel Lasík

AUTOŘI: Kateřina Husárová, Marcel Koded