Cílem setkání bylo vytyčit deset top problémů, kterými se radnice bude skutečně zabývat. Studenti rozdělení u stolů za jednotlivé resorty, ať už životní prostředí či školství, politiky nešetřili.

Mluvčí jednotlivých žákovských a studentských skupin otevřeně kritizovali akce ve městě, které se podle jejich slov nepovedly. Na druhé straně chválili takové, již jsou ku prospěchu veřejnosti.

Vzhledem k tomu, že se mladí se starostou Ivo Rubíkem a jeho zástupci v hodnocení občas názorově neshodli, přispělo k objasnění problematiky vysvětlení právě ze strany dospělých.

Setkání v Grandu je v konečném důsledku přínosem pro obě strany. Politici poznali, jak je vidí mladá generace a dospělí naopak předložili studentům svůj pohled a vnímání skutečného stavu věcí.

Mezi vyzdvihovanými počiny se na fóru objevily při prezentacích například rekonstruovaný slánský atletický stadion či Informační centrum pro mládež v Domě dětí a mládeže Ostrov. K nepochopeným a kritizovaným počinům vedení Slaného patřily například parkovací dům či soužití s romským etnikem.

Tyto problémy ale studenti po debatě s politiky přehodnotili a nakonec do žebříčku nezařadili. První ročník Studentského fóra má tak za výsledek na místo plánovaných deseti, dokonce jedenáct hlavních problémů, které žáky znepokojují.

Studenti jako nejpalčivější zmínili podporu maturitních plesů, aby právě v Grandu mohli při jejich pořádání získat slevu na nájemném. Mladí lidé dále velmi cítí potřebu vytvoření severního obchvatu Slaného - přeložku silnice I/16.

V pořadí třetím dlouhodobým problémem je podle mládeže stav Slánské hory a lesoparku Háje. Na stejné místo řadí chybějící stojany se sáčky na psí exkrementy.

V konečném výčtu problémů Slaného tak zpočátku zmiňovaný parkovací dům vůbec nezazněl. Poslední jedenáctou příčku z pohledu mladých obsadily černé skládky ve městě a okolí či údržba hřbitovů.

Tyto oblasti trápí mladé lidi ze všeho nejméně. Vytvořeným žákovským a studentským materiálem se budou následně zabývat i slánští zastupitelé.