VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Berkovec: Chvála bláznovství, dobrého piva a jídla

Slaný - /ROZHOVOR/ Ti, kteří se dostanou častěji za hranice všedních dnů, stejně jako Standa Berkovec, mají nám ostatním vždy o čem vyprávět. Ať už vám světoběžníci líčí cokoli, dobré jídlo a pití v rozpravě nakonec tak nějak převáží.

6.6.2011
SDÍLEJ:

UVAŘIT DOBRÉ pivo, stejně jako pokrm, je skutečné umění. Že to je věda a opravdová alchymie, si vyzkoušel Standa Berkovec vlastnoručně pří první várce nového slánského piva.Foto: Foto: Jiří Jaroch

Jsi patronem nového slánského pivovaru Antoš. I zde se potvrzuje, všude dobře, doma nejlépe. Předpokládám, že máš i kladný vztah k pivu?
Pochopitelně! Ve Slaném se vždycky pilo krušovické pivo. Jezdil jsem s tatínkem dělat do Krušovic propagaci – pamatuji ještě starou bednárnu. V té době dělal ředitele pan Máša. A protože život vymýšlí úžasné scénáře, potkal jsem se s jeho vnukem coby sládkem pivovaru Antoš. Pomáhat při vaření první várky piva pro mě byla velká čest.


Máš k tomu místu nějaký osobní vztah?
K Modletickému domu, kde dnes nový slánský pivovar Antoš sídlí, mám stejný vztah, jako k rodnému městu a zejména památkám v centru – velmi osobní. Ta vazba je ještě pevnější a niternější, než jsem si kdy dokázal představit. Vyučil jsem se jako knihtiskař v nedalekém domě a tiskárně rodiny Kočkovy. Jako učedník jsem prolézal sklepy pod náměstím.

Coby čtrnáctiletého výrostka mě nechal farář Standa Prokop prolézat střechy, věže a zvonice kostela svatého Gotharda. Když jsem se stal členem Svazu komínářů ČR, vylezl jsem s kamarády několik slánských komínů a padesátiny oslavil zvednutím ruky na komínu ČKD – má totiž 49 metrů a bylo potřeba dotáhnout těch padesát.


Je vidět, že své rodné město Slaný opravdu miluješ?
Mám své město moc rád a vždycky jsem byl vyhlášený patriot. Několikrát jsem vynesl městský znak v Himálaji do slušné výšky, vozil jsem ho vždycky na dveřích novinářského auta na rallye Dakar. Zemi a kámen z našeho města od starosty Ivo Rubíka jsem vynesl až do prvního výškového tábora pod

Everest přes ledopád Khumbu a kámen z Everestu přinesl zpátky jemu. Ale abych se vrátil zpět k pivovaru – myslím, že je úžasné, když památky žijí. Jinak je to mrtvé a sterilní. Je to dobrý projekt, dobrý nápad a hlavně je za tím velký kus práce. Ten dům mohl dopadnout všelijak – vezměte si jen jako příklad Grand! Nebýt starostovy urputnosti, dobré vůle města, zastupitelů i rady, mohl ten dům, zastavený bůhvíkde, skončit jako ruina.


Když se bavíme o pivu, k dobrému moku se hodí i kvalitní pokrm, jakému ty dáváš přednost?
Jsem Čech a jím všechno. Opravdu, ještě jsem ve světě nenarazil na něco, co bych nesnědl. K pivu se hodí tolik dobrůtek klasické české kuchyně – od pivních sýrů, tvarůžků, klobásek, celé zabíjačkové škály až po pozdrav
z maďarské kuchyně – guláš. Moc rád vzpomínám na matesy v oleji nebo feferonový salát, který jsem si kdysi dával
v hospodě Na Skále.


Je nějaká specialita právě v Antoši, kterou si dáš s chutí, a kterou bys doporučil?
Jednoznačně jehněčí kolínko se staročeskou kaší. Nabídli jsme jen tuto samotnou kaši novinářům při křtu knihy Tomio Okamury „Umění vládnout“. Po kaši se jen zaprášilo a ležák i polotmavá třináctka taky chutnaly! Jako předkrm bych doporučil pivní sýr s panákem piva mebo vynikající škvarkovou pomazánku s rozpečeným čerstvým chlebem a pro velké jedlíky výbornou zelňačku. Ale to je fakt porce pro velký hlad a jednoznačně i pro velké gurmány.


Jsi zcestovalý člověk. Nabízí se otázka, který nejlahodnější či nejkurioznější pokrm jsi kde na světě okusil?
Vynikající byl krokodýlí steak, který jsem právě ochutnal při natáčení cestopisu Koření na Mauriciu na krokodýlí farmě Ka Vanilla. Miluju švýcarský raclette
z roztaveného sýra. Jedl jsem smažené kobylky v Balikpapanu na Borneu, výbornou kukuřičnou kaši se smetanou a slaninou v bývalé četnické stanici v Koločavě v Shidni Karpatech, vynikající kobylí sýr bestlak v Darchánu
v Mongolsku, kaši z campy a čaje s jačím máslem u chrámu Rongbuk v Tibetu. Myslím, že člověk by měl poznávat etnika, národy i země i přes jejich kuchyni.


Jako novinář, který se sám stará o domácnost, pokud nejsi zrovně někde ve světě, si sem tam musíš jistě i sám uvařit, jaké jídlo děláš nejraději?
Sám sobě moc nevařím. Mám rád kuře curry nebo massala a nebo nepálský dhal-bath, který umí výborně naše kamarádka Muna Khumari Thákuri. Můj bývalý švagr Honza dělá na rodinných obědech zase výbornou kachnu na egyptském koření. A můj synovec Kubajz se stal odborníkem na italskou kuchyni, kterou miluje stejně jako italské motocykly. Taková jeho česko – italská česnečka, to je velká dobrota.


Patříš spíše k velkým gurmánům nebo nejsi nijak zvláště vybíravý?
Vůbec nejsem vybíravý, vždycky mi všude říkali, že jsem vděčný strávník. Ale čím jsem starší, tím více oceňuji i v klidu a souladu jídel i nápojů zkomponované menu. Když je všechno tak, jak má být, je to jako dobře napsaná a odehraná symfonie.


Má vůbec tak vytížený člověk a světoběžník čas na to se zdravě a pravidelně stravovat?
Nemá. Když jste navíc ještě typický blíženec, tak ho to ani nebaví. Zaběhlý pravidelný řád je sice záruka toho, že věci fungují. Ale taky to může být pěkná nuda!


Podle mě ale jistou životosprávu dodržovat musíš. Vypadáš skvěle, energie z Tebe jen prýští. Máš nějaký tajný návod pro čtenáře, jak být stále fit i přes to, že člověku už není dvacet?
Pracovat. A dělat pokud možno to, co mě baví, z čeho mám dobrý pocit a co obohacuje i ostatní. To je jeden z důvodů, proč jsem kromě trochu extrémního a občas bláznivého pojetí žurnalistiky a výtvarničiny začal dělat i kovařinu. Když člověk energii rozdává, je to někdy strašně vysilující. Ale zase ji dostanete zpátky, pokud tenhle přirozený koloběh vnímáte pozitivně.


Takže pracovat a současně se usmívat, je ten nejlepší recept na věčné mládí a záruka úspěchu?
Myslím, že když lidi dávají do své práce i kus srdce, je to znát. To se týká i pivovaru Antoš. Znám své paplhaimské. Jedna paní povídala, Karel říkal, že slyšel. Slaňáci jsou trochu zvědaví, co to tam vlastně kutí a co se tam děje, slyšeli o dobrém pivu… Nejlepší je jít tam, prohlédnout si sklepy, ochutnat pivo přímo z tanku, posedět na zahrádce nebo ochutnat letní menu, které je postavené na salátech a těstovinách.

Dýchne na vás historie, kterou nám závidí celý svět. Pamatuju si, jak jsem kdysi paní Riů z Japonska ukazoval naše město, kostel sv. Gottharda i Modletický dům. Ale protože se psal rok 1984, nebylo kam ji vzít do pěkné restaurace s typickou gastronomií.
Dnes bych ji vzal k Antošovi! A když už se bavíme o jídle a o práci, do které se dává kus srdce - takový šikovný a nadšený kuchař radost jen rozdává. To snad ani není povolání, ale poslání! Budiž pochváleno, stejně jako umění vařit dobré pivo!

STANDŮV TIP
Na talířích našich předků dominoval hrách, v novověku zase brambory. Spojili jsme tyto dvě suroviny dohromady, přidali pečenou cibuli, čerstvou majoránku a kaše byla na světě.
S pomalu pečeným kolínkem v bylinkách a mořské soli krásně ladí a restované kyselé cibulky dominantu jehněčího výpeku jenom umocňují.
Recept 2 osoby:
2 jehnečí kolínka
mořská hrubá sůl
olivový olej
směs čerstvých bylin
česnek
kyselé cibulky

Ráno vše promícháme, večer můžeme péci. Nejlépe v horkovzdušné troubě pod pokličkou a do měkka. Příprava trvá cca 2 hodiny při 150 stupních.

Na staročeskou kaši potřebujeme:
půl vařeného hrachu
půl pečených brambor
pečené měsíčky cibule
sůl
pepř
lístečky čerstvé majoránky
lžička másla nebo smetany
Vše důkladně roztlučeme a v rendlíku na slabém ohni prohřejeme. Do talíře na kaši položíme koleno a přelejime výpekem, ve kterém jsme prohřáli orestované kyselé cibulky.


Autor: Kateřina Nič Husárová

Místo události:
6.6.2011
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 17 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladník/ce. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme:, - s VZV i bez - školení zajistíme, , , Nabízíme:, - stravenky, - obědy, - vánoční bonus, - firemní víkendy, - m alý kolektiv. Pracoviště: Primapol-metal-spot s.r.o. pletený újezd, Družstevní, č.p. 2, 273 51 Unhošť. Informace: Jiří Miksa, +420 775 707 914.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 18 000 Kč

Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) Řidič s ŘP sk. B. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme:, Řidičský průkaz skupiny B., Spolehlivost, dochvilnost, dobré sebeovládání v zátěžových situacích., Slušné vystupování, schopnost dobře reprezentovat společnost., Znalost anglického jazyka výhodou., Čistý trestní rejstřík., , Nabízíme:, Pracovní doba pondělí – pátek od 8:00 do 16:30., Pracovní cesty pouze po ČR, převážně Středočeský kraj, Praha. (za účelem např. Dopravy osob na/z letiště Praha, dovoz zboží, drobného materiálu a krmiv pro zvířata,..), Práce na plný úvazek., 10 dní sick days., 20 dní dovolené., , Nástup: možný ihned.. Pracoviště: Nature resource network s.r.o., pobočka, 273 72 VM Šlapanice. Informace: Marija Duranska, +420 734 230 159.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 22 000 Kč

Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) Řidič sk. B. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Náplní práce: , Řízení nákladních aut do 3,5t, distribuce zboží k zákazníkovi, nakládka a vykládka zboží, přijímání finanční hotovosti. , , Požadujeme:, - fyzickou zdatnost, , - platný řidičský průkaz, , - praxe v řízení,, - trestní bezúhonnost, , - časovou flexibilitu, samostatnost a spolehlivost. , , Prac.doba PO-PÁ , Bližší informace při osobním pohovoru.. Pracoviště: Elko, velkoobchod nápojů s.r.o. provozovna, Hlavní, č.p. 2, 273 51 Unhošť. Informace: Martin Kureš, +420 605 202 890.

Zdravotnictví - Zdravotní sestra 24 000 Kč

Jsme domov se zvláštním režimem pro seniory s různými typy stařeckých demencí. Hledáme zdravotní sestru - ideálně se zkušenostmi s geriatrickými či psychiatrickými pacienty (možno i na zkrácený úvazek). Směny: 12hodinnové pouze denní (+ víkendy, svátky).


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Písničkářské duo Foltán a Bubák (uprostřed Standa Berkovec) koncertovalo ve Slaném v listopadu v klubu Dividýlko. V úterý budou mít lidé možnost zazpívat si písničky Karla Kryla přímo na náměstí.

Písničky Karla Kryla zazní na výročí srpnové okupace ve Slaném

Ilustrační foto

Kam o víkendu na fotbal

Tip liga začíná dříve. Hrajte o televizi a sud piva

V tištěném vydání svého Deníku najdete každý týden od pondělí do středy soutěžní kupon pro dané kolo hry, v níž se tipují především zápasy krajských a okresních fotbalových soutěží. Celkový vítěz vyhraje v listopadu sud plzeňského piva Gambrinus, pro nejlepšího hráče celého Středočeského kraje máme připraven nový televizor!

Nejstarší i nejmladší cestující se kraj chystá vozit zadarmo

Střední Čechy – Jízdy sice bezplatné, avšak nikoli zcela bez peněz. Tak by měli od září cestovat po Středočeském kraji žáci, učňové a studenti, kteří do školy dojíždějí, i senioři nad 65 let. Za svezení v autobusech i vlacích sice zaplatí zlevněné jízdné, nicméně mohou požádat kraj, aby jim peníze zpětně proplatil.

Záchrana zpod kyvadla a 160 netopýrů v ložnici: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 16. srpna 2018.

K soukromému užívání auta hejtmankou zveřejnil kraj smlouvu

Střední Čechy – Do nové etapy vstoupily ve čtvrtek debaty týkající se využívání služebního vozu Středočeského kraje Jakubem Pokorným – manželem hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Staly se tématem poté, co portál Seznam.cz nedávno upozornil, že za volantem krajského auta Škoda Superb za více než milion korun, které měla hejtmanka poskytnuté i k užívání pro soukromé účely, bývá často vidět její muž, který tímto vozem jezdí třeba do práce v kadeřnickém salonu v Benešově.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT