Tento týden zastupitelé pověřili vedení města, aby do září připravilo znění nové vyhlášky omezující provoz výherních hracích automatů a videoloterijních terminálů. Jejím cílem je zamezit tomu, aby lidé závislí na sociálních dávkách utráceli peníze v automatech. Stalo se tak poté, co zastupitel za TOP09 Petr Soudek předložil vedení radnice vlastní návrh textu vyhlášky.

„Je úsměvné, že tento návrh přišel od TOP09, s jejímž ministrem financí jsme bojovali v minulých letech o možnosti ovlivňovat provoz videoloterijních terminálů," uvedl kladenský primátor Dan Jiránek s tím, že nově vzniklá situace mu prý trochu připomíná předvolební taneček.

„Kladno bylo jedním ze tří měst, které v minulosti uspělo v této oblasti u ústavního soudu. A i poté ministerstvo financí sabotovalo náš požadavek na zrušení některých heren," řekl primátor.

Ačkoli se téměř všechny strany v kladenském zastupitelstvu, včetně ČSSD, chlubí svou iniciativou v otázce regulace hazardu, na konkrétních krocích se dosud nebyly schopny dohodnout. Zdrženlivá k omezení hazardu je pak opoziční Volba pro Kladno.

„Vyhláška je platná dva týdny od jejího přijetí. Její účinnost může být ale posunuta o několik měsíců kvůli výpovědním lhůtám pro zaměstnance heren a podobně," uvedl kladenský primátor.

V největším středočeském městě už několik let platí vyhlášky, které určují místa pro provozování výherních automatů i videoloterijních terminálů. Herny navíc nesmějí mít na budovách venkovní reklamy, které by lákaly k hazardu. Další vyhláška omezuje provozní dobu podniků v části Kročehlav, kde jsou problémy s rušením nočního klidu.