Rakovnický deník v sobotu během odpoledne navštívil několik chatařů v okolí řeky Berounky. Všichni se shodují: „Je to k naštvání. Jezdíme na chatu dost často a takovýto květen nepamatujeme, teď navíc ty prudké deště. To víte, že sledujeme stav hladiny Berounky. Máme chatu poblíž a máme strach." Chaty jsou jinak v okolí řeky většinou opuštěné, a to kvůli chladnému počasí. Ani v kempech nenajdete větší počet rekreantů.

Pozor na padající kameny a stromy

Řeka Berounka se rozlila z koryta ve spodní části rekreační oblasti Višňová, mnohem hůře je na tom kemp na Zvíkovci. Zde voda zaplavila již parkoviště a také dětské hřiště.

Pozor by si měli dávat i turisté, cyklisté a také řidiči. Kvůli podmáčenému terénu hrozí vyvrácení stromů, proudy vody také trhají skály. Zejména v okolí řeky Berounky se na silnicích nacházejí utrhlé kusy o rozměrech i dvacet krát dvacet centimetrů.

Hladina Berounky stále stoupá

Od pátečního odpoledne, podle údajů z měrného bodu ve Zbečně, neustále stoupá hladina řeky Berounky. V sobotu odpoledne byl sice vyhlášen na zmíněném úseku druhý stupeň (pohotovost) povodňové aktivity, hladina řeky však vzrůstala volným tempem. Zlom ale nastal v sobotních odpoledních hodinách. Od té doby prudce stoupá. V sobotu, podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu ve 23.10 hodin, chyběly do vyhlášení třetího stupně (ohrožení) povodňové aktivity pouhé tři centimetry (řeka Berounka měla ve zmíněný čas vodní stav 397 centimetrů, 3. stupeň povodňové aktivity je vyhlašován od 400 centimetrů). 

"Během noci a zítřka očekáváme vzestupy nebo kolísání hladin toků, na četných místech lze očekávat překročení limitu po III. SPA, zejména pak v povod
Klabavy, Úslavy, Úhlavy, Radbuzy a na samotném toku Berounky. Kulminace lze očekávat až během zítřejšího večera a noci na pondělí, dolní tok Berounky by mohl kulminovat během pondělí." uvedly Hlásné a předpovědní povodňové služby Českéhohydrometeorologického ústavu.

Pršet bude i v neděli

Podle předpovědi meteorologů se situace nikterak nezlepší ani v neděli. Má být totiž oblačno až zataženo, místy přeháňky či déšť, v západní části republiky má intenzivnější. „V Čechách očekáváme místy vydatné srážky provázené vzestupy hladin," varují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu. I nadále by se však mělo ochlazovat, nejchladněji má být v pondělí, rtuť teploměru by se totiž měla pohybovat pouze okolo dvanácti stupňů Celsia a i nadále bychom měli počítat s deštěm a přeháňkami. Oteplovat by se mělo začít od úterý, v neděli by se pak denní maxima měla pohybovat okolo třiadvaceti stupňů.

Sobota dopoledne

Povodňová komise v Křivoklátu sleduje hladinu po celou dobu. Problém by tady mohl nastat v základní škole. Situaci přiblížila členka povodňové komise Eliška Třísková: "Ve škole máme povodňové zábrany. Pravidelně sledujeme výšku hladiny. Pokud by se ještě více zvedla, přivoláme hasiče." Berounka je zatím trochu vylitá z břehů a žádné velké problémy nedělá.

Dokud se Rakovnický potok vlévá do Berounky, je to dobré. Chaty u řeky jsou zatím v pořádku. Pokud by se zvýšila hladina řeky a ta by začala "tlačit" Rakovnický potok zpět, voda by způsobila problémy.  Zatím klidná situace je i v Roztokách. Potvrdil to i starosta Vladimír Melč: "Berounka je plná, ale není to nic mimořádného. Voda přitéká a odtéká."

Plné ruce práce mají kvůli vydatnému a nepřestávajícímu dešti také hasiči. Ti vyjíždějí na pomoc lidem hlavně s čerpáním vody a také odstraňují vlivem podmáčené půdy popadané stromy.

„V pátek dopoledne například rakovničtí hasiči kontrolovali potok, protékající Rakovníkem. Ucpaný most, díky naplaveným větvím, uvolnili za pomoci háků a navijáku," informovala Lenka Kostková, mluvčí středočeských hasičů.

Neděle ráno

V neděli, krátce po půlnoci, řeka Berounka dosáhla třetí povodňový stupeň. V devět dopoledne dosáhla výška hladiny 441 centimetrů. Kulminace se očekává zhruba v neděli večer. V Křivoklátě instalovali křivoklátští hasiči protipovodňovou zábranu k u dveří zadního vchodu do základní školy. "Zatím se voda ke dveřím nedostala, zastavila na sedmém schodu. Řeku jsme hlídali, střídali jsme se celou noc. V obci voda zatím nikoho nevytopila, pouze zatopila některé sklepy. Zatím se stále Rakovnický potok vlévá do Berounky a ne opačně a to je dobré," popsala v neděli ráno členka povodňové komise Eliška Třísková s tím, že řeku budou dále neustále sledovat.

Podmáčená pole

Nasycená zem přestává přijímat další a další vodu. Například v Mutějovicích jen od sobotního rána do patnácti hodin spadlo 25 mm srážek. V polích zůstává voda stát a tvoří se vodní laguny. V horším případě z polí proudem odtéká drahocenná ornice.  Voda stojí také ve chmelnicích. Chmel chřadne a neroste.