Necelé dva týdny po skončení baráže navíc fandové budou moci opět potrápit své hlasivky a podpořit svůj tým, ovšem na jiné frontě. Na mezinárodní scéně. Dnes totiž začíná hokejové mistrovství světa, kterým každoročně žije celý český národ samozřejmě včetně obyvatel Kladna – města, které vychovalo nespočet skvělých reprezentantů.

Mistrovství světa se letos poprvé v historii koná v Dánsku. V pořadí již dvaaosmdesátý šampionát sice zahájí již dnes v 16.15 hodin duel Ruska s Francií a derby Spojených států amerických s Kanadou, zraky českých příznivců ovšem směřují k zítřku. V sobotu totiž do turnaje vstoupí česká reprezentace a bude se jednat o vskutku peprné první klání. Od 20.15 totiž české borce čeká takzvané federativní derby se Slovenskem. Následovat bude nedělní zápas se Švédskem (od 16.15 hodin). Český tým odehraje ještě dalších pět klání, skupinovou fázi poté zakončí v pondělí 14. května ve 20.15 hodin, kdy se střetne s výběrem Rakouska.

Každý správný hokejový fanoušek si tyhle zápasy nenechá ujít. A tak jsou tradičně k vidění ve švech praskající restaurační zařízení či například školní třídy, kde žáci při odpoledním vyučování sledují zápasy živě na dataprojektorech nebo mobilních telefonech. „Minulá mistrovství světa a olympiády jsme vždy spolu s celou třídou sledovali. Někteří učitelé jsou tak skvělí, že nám povolí přenos promítat na plátno místo výuky. Když se tak nestane, tak stejně všichni sledují zápasy na mobilech a výuku vnímají minimálně. Zápasy naší reprezentace musím vidět stůj co stůj, přes to nejde vlak,“ řekl Kladenskému deníku Miroslav, student třetího ročníku jedné z kladenských středních škol.

Radko Gudas ještě v kladenském dresu. Moc ho neužil...
Gudas slyšel v šatně "Dobrý den"

Fandit se v Kladně i letos nejspíš bude takřka na každém rohu. A posadit se v restauraci či hospodě bez předchozí rezervace bude tak, jako každý rok, téměř nadlidský úkol. Fandit se tradičně bude například ve sportbaru Nagano, v Auto Da Fé či Pod Vobrazem. Nabito bývá také v příjemné hospůdce Caffe U Hada, kde bylo navíc loňské mistrovství navíc ozvláštněno zábavnou tipovačkou výsledků. „I když většinou raději fandím v pohodlí domova se svým otcem, na nějaký zápas určitě zajdu k Haďourovi (Caffe U Hada). Je to menší hospůdka, ale o to lepší atmosféra tam vždy panuje,“ nechal se slyšet Kladeňák Tomáš.

Fanoušci si navíc budou moci užít finálové zápasy turnaje také v rámci Pivního festivalu, který se koná na náměstí Starosty Pavla od 18. do 20. května. Uvidí v boji o medaile také české borce?

Přímo v centru opět vyroste obří stan s desítkami píp a prezentací minipivovarů a zajímavých pivních speciálů. Přímo před stanem se už v pátek spustí třídenní maraton hudby, zábavy a televizních přenosů na největší velkoplošné obrazovce v Kladně. „Pivní festival je první velkou letošní akcí, kterou jsme pro nejen pro Kladeňáky připravili. Těším se, že letošní návštěvnost pokoří rekord z loňska. V ideálním případě by k tomu mohli pomoct naši hokejisté, pokud by bojovali o medailové pozice na mistrovství světa,“ řekl kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Na medaili čeká český hokejový národ již od roku 2012, kdy reprezentace pod vedením kapitána Kladeňáka Tomáše Plekance vybojovala bronz. „Reprezentace je srdeční záležitost, hokej hraju rád. Když je šance jet, proč ji nevyužít,“ řekl Deníku srdcař naposledy hrající za Toronto Maple Leafs. A tak ani tentokrát nebude Tomáš Plekanec na světovém šampionátu chybět, ovšem už bez kapitánského céčka. Kromě něj se na mistrovství objeví další hráči, kteří jsou s Kladnem spojeni. Pilířem defenzivy by měl být tvrďák a kladenský rodák Radko Gudas. Dále se v obraně představí také plzeňský David Sklenička, který dříve figuroval v mládežnických výběrech Kladna, nebo také jeho spoluhráč Michal Moravčík. Ten se představil kladenskému publiku na pět zápasů v rytířském dresu, a to před třemi lety. Fandové Rytířů jistě budou držet palce také Martinu Kautovi, jehož bratr Tomáš předváděl letos v barvách Kladna srdnaté výkony.

Tomáš Plekanec.
Plekanec o pokoře, ale i touze po medaili