„Pro zájemce bude ve skanzenu k dispozici do začátku července jako doplněk výstavy S přesličkou do pravěku. Jedná se o pískoviště reagující na lidské podněty, pouhým dotykem se říční koryta zaplní vodou, stráně kopců pokryjí lesy, ze sopečných kráterů stoupá kouř a valí se láva," řekl Kladenskému deníku vedoucí skanzenu Pavel Rolinec.

Interaktivní pískoviště je tedy ojedinělé, jelikož dokáže proměnit pískové útvary ve zcela jinou realitu. „Umožňuje lidem vytvářet svůj vlastní svět plný barev, a to díky počítačové projekci, senzorům a unikátnímu softwaru. Pouhým přetvářením písečné krajiny, jako na běžném pískovišti, se před nimi zhmotní svět, který si dosud mohli pouze představovat," uvedl Pavel Rolinec.

Je tak ideální formou pro rozvoj fantazie, tvořivosti a hravosti. I v dospělých probudí hravého ducha. S tímto pískovištěm se veřejnost mohla dosud setkat v plzeňské Techmanii, na Dnech vědy a techniky, v rámci konference Microsoft Fest a DEPU 2015 při výstavě TRIK. V loňském roce také ve Sládečkovu vlastivědném muzeu v Kladně při muzejní noci.

„Letos se nám jej povedlo získat do Hornického skanzenu Mayrau, za což jsme samozřejmě moc rádi. V provozu bude každý den od 9 do 17 hodin. Doporučuji všem, aby si jej přišli vyzkoušet," dodal vedoucí skanzenu Pavel Rolinec.