Stoupající zájem o gastroobory potvrzují i zkušenosti kladenské Střední odborné školy a Středního odborného učilišti na nám. Edv. Beneše. Ani tam sice zatím nemají uzavřeno letošní přijímací řízení, lze ale očekávat, že stejně jako každý rok bude zájemců více, než může škola přijmout.

„V září otevřeme dvě třídy, což je šedesát žáků. Ale dalších až třicet musíme odmítat. Vybíráme děti s lepším průměrem,“ potvrdil ředitel školy Petr Paták.

„Do oboru kuchař - číšník je zahrnuta i cukrařina, abychom si zvyšovali portfolio. Naše škola dělá i mnoho cateringů a zhruba za půl druhého měsíce budeme v přístavbě školy otevírat kavárnu pro veřejnost,“ připomněl Paták.

Škola pořádá řadu worskhopů. „Jezdí k nám takové celebrity, jako je cukrářka Mirka Van Gils Slavíková nebo kuchař Zdeněk Pohlreich,“ uvedl Paták.

Absolventi mají šanci na dobré uplatnění. „Aktuálně náš absolvent Matyáš Průcha pracuje u Zdeňka Pohlreicha v jeho pražském podniku Café Imperial, “ dodal ředitel.

Druhý výuční list za pouhý rok

Střední škola služeb a řemesel Stochov může v příštím školním roce přijmout 48 zájemců do oboru kuchař – číšník a 30 zájemců o maturitní obor hotelnictví.

"Zajímavostí je i jednoleté zkrácené nástavbové studium oboru kuchař -číšník, kam může nastoupit až 12 žáků. Za jediný rok tak mohou žáci získat druhý výuční list,“ uvedla zástupkyně ředitelky školy Jaroslava Skřivanová.

Také ve Středním odborném učilišti v Kladně Vrapicích zájem o obory kuchař a cukrář nepolevuje. „Každoročně přijímáme okolo šedesáti i více žáků. Letos je zájem skutečně velký, podle přihlášek to vypadá, že ani nebudeme vypisovat třetí kolo přijímacího řízení,“ poznamenala zástupkyně ředitelky vrapické školy Šárka Longauerová, podle které nabízí obor cukrář i další specializaci – lahůdkářství. „Reagujeme tím na poptávku trhu,“ připomněla Longauerová.

Vrapickou školu navštěvují rovněž absolventi speciálních škol a děti s různými handicapy, pro které je studium životní šancí na pozdější uplatnění.

Škola se zapojuje do projektů Erasmus, a tak jezdí žáci gastronomických oborů na zkušenou i do zahraničí. „Máme výbornou spolupráci s Italy, kde mají žáci praxi například v tamních hotelích. Italové zase jezdí k nám, naposledy u nás byli tento měsíc, kdy žáky učili správnou italskou pizzu,“ doplnila Longauerová.

Místní učni, kteří mají skutečný zájem o obor, si mnohdy ve škole doplní ještě další kvalifikaci. „Máme hodně šikovných žáků, například Michal Dzurko, který se u nás vyučil kuchařem, pokračuje nyní v oboru cukrář. A připravili jsme i další podporu vzdělávání. Žáci, kteří například nedokončí tříletý obor a skončili by na úřadu práce bez výučního listu, dostanou u nás v příštím kalendářním roce novou šanci, neboť obnovujeme dvouleté učební obory. Už to máme schváleno a první třídy tohoto typu otevřeme v září roku 2024,“ potvrdila Šárka Longauerová.

Třicet kuchařů a patnáct cukrářů

Velké množství přihlášek do gastronomických oborů přichází v těchto dnech i na stůl Jaroslavy Cvrčkové, ředitelky Středního odborného učiliště ve Slaném. „Do oboru kuchař můžeme přijmout třicet kuchařů a patnáct cukrářů. Loni byl větší zájem o cukráře, museli jsme na kraji žádat o výjimku pro dva žáky,“ připomněla Cvrčková.

Také slánští absolventi mívají dobré uplatnění. „Pyšní jsme na barmana Martina Libotovského, který se po škole dále vzdělával, působil nejdříve v kladenském Zanzibaru a dalších prestižních podnicích, aktuálně šéfuje vyhlášenému baru v centru Prahy. Je to opravdu špička ve svém oboru, pořádá barmanské kurzy i v naší škole a naši žáci byli u něho v podniku na exkurzi a byli nadšeni,“ dodala ředitelka Cvrčková.