Kapesní atlas hub u sebe každý nenosí a nezbývá tedy než doufat, že nalezená houba je jedlá. Mnoho kaskadérů-labužníků už na svou neznalost doplatilo. Proto jsme se zeptali odborníka na několik základních rad.

„Nikdy nesbírám houby, které dokonale neznám. Tak by mělo znít hlavní pravidlo každého zodpovědného houbaře,“ vysvětluje předseda Mykologické klubu v Unhošti Jiří Véle.

„Praktický houbař s jistotou rozeznává jen několik málo druhů, které jsou generacemi prověřené a označené za dobré a jedlé,“ dodává.
Navzdory základnímu pravidlu dochází každý rok k případům otravy, které nekončí smrtí pouze s notnou dávkou štěstí. Nezkušení houbaři si lehce spletou jedovaté houby s jedlými.

„Nejvíce otrav je v České republice po požití muchomůrky zelené. Možnost záměny je za různé druhy žampionů, bedel nebo holubinek,“ varuje odborník.
Zažitá tradice přisuzuje začátek hlavní houbařské sezony na druhou polovinu července, podle počasí chodí houbaři sbírat až do prvních listopadových dní. Ivan Slovák přinesl plný koš hřibů kovářů už 19. května.

„Šli jsme na procházku se psy do lesa. Jen tak ze zvyku jsem se koukal po houbách a nestačil jsem se divit. V půlce května jsem nosil domu májovky a najednou hned koš hřibů. Od té doby jsme podnikli tu samou procházku už pětkrát a ani jednou jsme se domu nevrátili s prázdnou. Včera jsme si dokonce přinesli hřib pravý,“ vypráví o svém nečekaném nálezu.
Z odborného hlediska není výskyt hřibovitých hub v květnu tak neobvyklý.

„Růst hub ovlivňuje vláha, složení lesa, intenzita slunečního svitu a míra živin v půdě. Proto je můžeme nalézt už z jara na osluněných a alespoň trochu vlhkých místech. Houby lze hledat prakticky všude v lesích, na loukách, stepích, v mokřadech i slaniscích. Prakticky neexistuje oblast, kde by se houby nevyskytovaly. Rostou po celý rok, v zimě nalezneme hlívy, penízovky a pařeznice, na jaře smrže, ucháče a známé májovky, v létě klasické hřiby, ryzce a holubinky,“ ujasňuje neznámá fakta Jiří Véle.

V Melicharově vlastivědném muzeu v Unhošti pořádá Mykologický klub každý poslední čtvrtek v měsíci besedy o houbách.
Zájemci můžou přinést i nalezenou houbu, o které se chtějí něco dozvědět. Součástí činnosti je i vycházka do lesa v okolí Unhoště, která se koná dne 6. června od 8.45 hodin. Nebude chybět ani odborný výklad. Pro všechny houbaře by mělo platit, že les je chrám a proto by se měl každý jako v chrámu chovat. Sbírat jedlé houby, které bezpečné zná a ty jedovaté obdivovat. Nic neničit, do ničeho nekopat. Vážit si toho, že houby jsou.

Autor: Daniela Ředitelka