Slaňákům velice poděkoval za zájem o výstavu. Připomněl také, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou vynikající. „Nemálo českých občanů už bylo v Izraeli. Jsem si jist, že každý, ať už je věřící, či nikoli, pocítí duchovní hodnotu návštěvy, zejména pak v Jeruzalémě, Nazaretu a Galileji," řekl ve svém proslovu Eran S. Yuvan.

Dodal, že je nutné si připomínat papežova slova proti antisemitismu, která by měla být šířena do všech koutů světa a vzpomněl, že Jeho Svatost nekáže pouze o dialogu a přátelství mezi křesťany a židy, ale dává příklad i ze svého osobního života.

Kromě významných hostů, kteří se vernisáže zúčastnili, pozdravili vzácnou návštěvu z velvyslanectví také žáci 3. ZŠ Slaný a předali Eranu S. Yuvanovi svoji knižní publikaci Návraty-Nenávraty věnovanou zmizelým židovským sousedům za druhé světové války.

Nečekaným obohacením při setkání byl nápad patriota Martina Niče, jenž upozornil na to, že slánská kaple Božího hrobu z roku 1665 je věrnou kopií ústřední části jeruzalémské baziliky Božího hrobu.

Vzácný host proto rád přijal pozvání k pěšímu výstupu na pahorek Okrouhlík za městem, kde se svatostánek nalézá. „Neměl jsem vůbec tušení, že máte ve Slaném takovou vzácnost. Jsem velmi potěšený a mile překvapený.

Jsem rád, že jsem mohl toto posvátné místo navštívit," dodal Eran S. Yuvan, který se nechal u kaple zvěčnit pod Davidovou hvězdou.