Jeden milion dolarů jako základní plat, stejná částka jako možný přivýdělek v bonusech. Pro Jágra žádná finanční raketa, vydělá si nejméně od sezony 1992/93, kdy působil v Pittsburghu. „Těžko někdo nabídne víc hráči v mých letech. Aspoň na mě nebude takový tlak,“ řekl útočník, který už se chystal nastoupit za Kladno ve WSM lize.

Podpis u Flames mu však výrazně změnil plány. Nyní ho čeká bleskový přesun a co nejrychlejší seznámení se s novými spoluhráči. Je jisté, že první zápas sezony nestihne. „Pět měsíců jsem trénoval individuálně. Uvidíme, kdy budu připravený nastoupit,“ uvedl forvard.

Jaromír Jágr.
Jágr míří do kolébky hokeje. V Calgary ho však čeká mnohem nižší plat

V novém týmu se potká s trenérem Gulutzanem, který ho vedl při angažmá v Dallasu. Mezi spoluhráči pak najde krajana Michaela Frolíka, kterému se přezdívalo „Baby Jágr“. Dalším parťákem pak bude Matthew Tkachuk, jehož otec Keith patří k velkým jménům amerického hokeje a byl draftovaný ve stejném roce jako česká legenda.

Ofenzivní hra Calgary se opírá o dvojici Sean Monahan Johnny Gaudreau. Je možné, že Jágr se během sezony posune právě k tomuto duu. Prozatím má však místo na pravém křídle elitní formace předplacené Michael Ferland. A vzhledem k tomu, že za nimi je v hierarchii sehraná „3M line“ ve složení Matthew Tkachuk Michael Frolík Mikael Backlund, zdá se pravděpodobné, že číslo 68 bude ze začátku k vidění ve třetím útoku. Kde by mohl po Barkovovi a Huberdeauovi rozvíjet talent dalšího nadějného mladíka Sama Bennetta, čtyřky draftu 2014.

Jakub Voráček
Startuje slavná NHL. Ubývá v ní však Čechů. Změní se to?

Jednou z velkých Jágrových motivací pro pokračování v nejprestižnější lize světa byla možnost dostat se na první místo historických tabulek v počtu odehraných zápasů. V tuto chvíli je na čtvrté příčce, ale na prvního Gordieho Howea mu schází 57 utkání, tedy porce, kterou by měl s držícím zdravím zvládnout.

Jednadvacet asistencí potřebuje Jágr k posunu na čtvrté místo historického pořadí. K postupu na druhou příčku mezi střelci by se musel utrhnout ze řetězu a skórovat sedmatřicetkrát.

V roce 1989 si Jágr zahrál exhibiční utkání v dresu Československa právě proti Calgary. Nyní oblékne jeho dres a načne své deváté angažmá za mořem. Sága „68 v NHL“ pokračuje.

Karolína Plíšková
Útok na trůn, hlavně ale na Turnaj mistryň. Plíšková má slavnou trenérku