Dana Belušová z NSEV popsala, že účastníci kurzu poznali nezbytná pravidla, kterými se výroba sýrů řídí. „Kurz jsme uspořádali proto, aby účastníci byli schopni vyrobit sýry podle receptur nebo podle vlastní fantazie. Každý si mohl vyzkoušet výrobu sýrů vlastníma rukama. Projekt je součástí většího projektu na udržitelný způsob života, kde se klienti učí nejen mléko vyrábět a zpracovávat a chovat hospodářská zvířata, případně pěstovat produkty na zahrádce, tak, aby z nich měli užitek a uměli se o ně postarat,“ řekla Dana Belušová a dodala: „Kromě mléka zpracováváme i ovčí vlnu, učíme příst na kolovratech, přešívat staré ošacení a zpracovávat ho a využívat pro další účely. Snažíme se vracet k tomu, co uměly ještě naše maminky a babičky, protože jsme pozapomněli na to, že věci mají nějakou hodnotu. Snažíme se, aby naši klienti poznali hodnotu dané potraviny a viděli za ní konkrétní práci.“

Kurz se uskutečnil pro zájemce zdarma díky podpoře Středočeského kraje. Mimo znalostí, které příchozí získali, si pochutnali i na společném obědě.