Hledáte inspiraci, kam zajít na Kladensku na dobrou zmrzlinu? Deník nabízí čtyři tipy na podniky v různých částech regionu, kam se zákazníci stále vracejí. 

Punčová i mojitová 

Při průjezdu Kačicí si nelze nevšimnout srocení na návsi. Řidiči tam raději stáhnou nohu z plynu, protože lidé každou chvíli přebíhají silnici. A to za jediným účelem, aby ochutnali zdejší zmrzlinu. Příběh o vyhlášené zmrzlinárně 2AD z Kačice je stejně zajímavý jako příchutě nabízených zmrzlin. Zmrzlinárnu provozují Alena a Darek Hrivňákovi společně se synem. Jak vypráví majitel podniku, před lety se nemohl smířit se zavřením svého oblíbeného obchodu s italskou zmrzlinou, a tak pověsil na hřebík výrobu kancelářského nábytku a dal přednost cukrářskému řemeslu.

Ve Slaném kvůli Kazmově filmu otevřelo i stálé kino. Čtvrteční promítání jsou všechna vyprodaná.
Kazma trhá na Kladně rekordy, ve Slaném kvůli jeho filmu otevřelo i stálé kino

Kačická zmrzlina, to znamená čerstvé suroviny bez chemických přísad. „Kromě klasiky, jako je čokoládová a jahodová, připravujeme více než sto druhů zmrzlin podle vlastních receptur,“ připomíná Darek Hrivňák.

Nabídka vychází zejména z času dozrávání sezonního ovoce. Prakticky jakákoli chuť vás napadne, takovou v Kačici dostanete. Ať už je to angreštová, arašídová, kaštanová, punčová, zázvorová, maková, rebarborová, perníková, mojito nebo jablečný koláč.

Bílichovské klapovky

Jen o několik kilometrů dále ve Velké Dobré funguje od loňska další zmrzlinářský podnik, který je odnoží kladenské Ňam Ňam cukrárny. Tu v největším středočeském městě provozují už tři desítky let manželé Radek a Martina Březinovi.

Ve Velké Dobré se tvoří fronty hned ze dvou stran, u kavárny i u zmrzlinového okénka přes silnici. Tam je majstrštykem zmrzlina Letní hruška, se kterou se Martina Březinová před dvěma lety probojovala do evropského finále Gelato Festival World Masters v Bologni, získala stříbro a postoupila do světového finále mezi dvaatřicet nejlepších zmrzlinářů světa. Hrušky klapovky, ze kterých je lahůdka vyráběna, pocházejí ze soukromého sadu v Bílichově.

Zmrzlina z laboratoře

Čtveřici vyhledávaných zmrzlinářství doplňují dvě provozovny Rodinného cukrářství Pudilových, v Kladně a ve Slaném. Kladenský podnik otevřel manželský pár jako první před devatenácti lety a za další čtyři roky následoval druhý ve Slaném, kde rodina žije.

Ilustrační foto
Houbařské žně na Kladensku mohou začít. Mapa napoví, kde rostou

Mražené pochoutky tam vznikají přímo ve Zmrzlinové laboratoři Antonína Pudila. „Hledáme netradiční kombinace chutí. Spolupracuji s výzkumným ústavem mléka, kde zkouším i možnosti vaření zmrzliny z kozího a ovčího mléka a využití probiotik ve zmrzlině k obnově střevní mikroflóry,“ vysvětluje Antonín Pudil.

Ve Slaném a v Kladně si u Pudilů pochutnáte na desítkách druhů zmrzliny. Třeba slánský slaný karamel nemá chybu. Trendy je podle majitele podniku také čajová zmrzlina. Zkušenosti mají například i s příchutěmi višeň, chai thea, sencha nebo s japonskou zahradou s květem sakury.

K výrobě používají nejen regionální, ale i zahraniční suroviny. Příkladem jsou pistácie dovážené od italských pěstitelů z oblasti Bronte.