Právě tam totiž provozuje svou výrobnu i kavárny rodina Březinových a jejich firma Ňam Ňam. A že dělají špičkovou zmrzlinu potvrdili i mistři italského gelata. Šéfzmrzlinářka Martina Březinová se totiž v roce 2021 umístila na 2. místě v evropském kole soutěže Gelato Festival World Masters v Bologni. Dobré zprávy se šíří rychle, tudíž se u Březinů dveře netrhnou a kdo dosud neochutnal, přijede alespoň ze zvědavosti.
V prestižní soutěži řemeslných zmrzlinářů Martina Březinová uspěla se sorbetem Letní hruška. „Ten je samozřejmě trvalou součástí naší nabídky, ale vyrábíme desítky dalších druhů. Podle sezóny rádi děláme i takzvané limitky – zmrzliny podle toho, co se právě urodilo. Vezmeme tedy ty nejčerstvější plody a dáme jich do zmrzliny maximum, aby byla chutná a osvěžující,“ vysvětluje Martina Březinová. Nedávno tak jejich hosté mohli ochutnat například Černou moruši, příjemně nesladkou a nekyselou zmrzlinu s velkým podílem moruše, která patří mezi superpotraviny a je zdrojem vitamínů a minerálů.“
Ve Velké Dobré v kavárně, kterou najdete u kruháku v obci, i v Ňam Ňam café v Amálské ulici na Kladně, si můžete dopřát také limitku Evocao – lahodný čokoládový sorbet, který ocení i vegani. Další limitkou je Citrusový koktejl, vyladěná kombinace grapefruitu, citronu, limetky a pomeranče.
A protože si v rodinné firmě zakládají nejen na vlastních recepturách, ale i na kvalitě surovin, hodně záleží i na aktuální úrodě. „Letos bohužel pomrzlo velké procento úrody hrušek i meruněk. Takže jezdíme po republice a hledáme dodavatele, kteří měli více štěstí,“ říká kavárník a zmrzlinář Radek Březina. „V srpnu se naši hosté mohou těšit na švestkovou zmrzlinu. A mou oblíbenou letní osvěžující zmrzlinou jsou Lesní plody plné malin, borůvek, lesních jahod a ostružin.“
Březinovi vyrábí zmrzlinu i dorty už jedenatřicet let. Do práce v rodinné firmě se postupně, jak dospívali, zapojili i potomci - syn Michal a dcera Anička. „Zakládáme si na tradici a na tom, že o zmrzlině za ta léta víme opravdu hodně. Zároveň pořád sledujeme trendy a vyvíjíme nové receptury,“ potvrzuje Radek Březina.
A tip pana kavárníka na letní drink? „Já doporučuji naše Bombato Prosecco – sklenku prosecca s naší vybranou zmrzlinou. To je speciální letní chuťový zážitek.“