VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kapři na vánoční stůl bezpochyby patří

Kladensko - Kapra namodro, načerno nebo v trojobalu. Jak komu chutná. V každém případě, jdou na odbyt v těchto dnech zejména ti z jihočeských rybníků. Jak Kladenský deník zjistil, jen ve Slaném jich denně pár desítek hodin před Štědrým dnem prodají kvanta.

22.12.2011 3
SDÍLEJ:

Slánští prodejci kaprů Libor Holec a Milan TichýFoto: Foto:Deník/Kateřina Husárová

Dvojice prodavačů Milan Tichý a Libor Holec mají kapřích kabrňáků ve čtyřech kádích denně sedm až osm metráků a dodavatel stále zásobuje čerstvými kousky.

I přání kupujících jsou specifická. Jedni chtějí kapříka užít doma ještě ve vaně jako podívanou pro děti a druzí nepříjemné zabíjení nechají raději na odbornících. Podle přání si domů odnesou také vnitřnosti do polévky. „Brigádně si prodejem kaprů přivydělávám před Vánoci druhým rokem. Polovina lidí si odnáší domů živou rybu a další ji chtějí od nás zabít a vykuchat přímo ve stánku, aby s tím neměli práci a nepořádek,“ řekl Milan Tichý.

Přestože vystudoval vodňanskou rybářskou školu, potvrzuje, že na Kladensku není snadné se v tomto oboru mimo sezonu uživit, a tak i on využívá znalosti řemesla více méně jen v předvánočním čase. Jinak pracuje jako operátor na kladenské výrobní lince. Jako znalec ryb amatérské vánoční zachránce kaprů předem varuje.

„Vypustit koupenou rybu do chladné vody, ať už rybníka nebo řeky, může být spíše její smrt. Ryba dokáže vyrovnat teplotu 3 4 stupně Celsia, ale pokud ji má rodina několik dní ve vaně v bytě v chlorované vodě, a pak se kvůli dětem rozhodne jí darovat život, je to obyčejně pro rybu teplotní šok, který nepřežije,“ varuje dobrodince Milan Tichý.

Ani k prodavačům nejsou ale mnohdy prosincové teploty nejpříznivější. Jak vzpomíná jeden z dvojice, Libor Holec, jindy lesák a kladenský úředník, který si prodejem kaprů brigádně přilepšuje šestým rokem, byly před dvěma lety mrazy snad nejukrutnější. „Bylo i minus šestnáct stupňů a to je opravdu hodně. Pracovalo se velice špatně, protože nám při kuchání a porcování doslova přimrzal nůž ke stolu. Vloni byl velký mráz naštěstí jen jeden den. Bylo minus dvanáct,“ vylíčil Libor Holec.

Letos počasí zatím prý ujde, ale za dvanáct hodin denně na mraze, je i urostlým chlapíkům poněkud chladněji. V zavazadlovém prostoru služební dodávky mají proto termosky. Nabízí se myšlenka, že si dopřávají lahodný groček. Opak je pravdou. „Kdepak. V termosce máme jen čaj. To by to dopadlo s grogem. Musíme být pohotoví a také řídíme auto. Něco ostřejšího si dopřejeme až večer doma,“ usmál se Milan Tichý. Podle svých slov pomáhá v tento čas horká koupel a domácí pálenka.

Když netrápí počasí, pozlobí či pobaví prodejce kaprů občas snad jen prazvláštní požadavky některých zákazníků. „Speciální prosby mají asi nejčastěji Asiaté. Jeden po mně chtěl kapra z jedné strany zbaveného šupin a z druhé strany docela bez kůže. Další požadoval jen oči z ryby. Jiní zákazníci zase nakoupí i deset čtyřkilových kaprů. Asi pro celou vesnici. V úterý tu byl jede. člověk, řekl, že si bere kapra na chov do svého rybníku,“ vylíčil prodavač Milan Tichý.

V každém případě největší nápor zákazníků očekávají prodejci od dnešního dne, kdy budou doslova v jednom kole. Jak prozradil prodavač, jihočeští rybáři šlechtí v současné době novinku - kapra, který bude mít zvýšený obsah omega 3 mastných kyselin. Bude tedy, podle odborníků, ještě zdravější. Zákazníci by mohli první takovou rybu dostat na stůl zhruba do pěti let.

ReceptMilana Tichého na rybí polévku
Omyté rybí hlavy, odřezky ploutví a vnitřnosti uvaříme zhruba ve třech litrech vody. Vývar přecedíme přes sítko, aby byl čistý a bez pevných zbytků. Na sádle osmažíme dozlatova asi čtyři až pět cibulí (30 dkg) a zalijeme vývarem. Poté přidáme do hrnce kořenovou zeleninu - celer, pastyňák a mrkev. Té méně, aby polévka nebyla příliš nasládlá. Přidáme nakrájená játra a maso obrané z hlav a další vnitřnosti, které chceme v polévce mít. Vývar ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem - toho asi 1/2 kávové lžičky. V pánvi nebo malém kastrůlku usmažíme na másle světlou jíšku z hladké mouky. Přidáme k vývaru a necháme deset až patnáct minut provařit. Do téměř hotové polévky nakrájíme nadrobno mlíčí, případně nadrobíme rybí jikry zbavené blány. Povaří se již jen krátce. Nakonec pro zjemnění chuti lze přidat kelímek smetany, nejlépe třicetiprocentní.

Autor: Kateřina Nič Husárová

22.12.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič ostatních speciálních 23 000 Kč

Řidiči popelářských vozů Řidič svozového vozidla. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadujeme:, ŘP sk. C, profesní průkaz., Nabízíme:, placené stravné, 5 týdnů dovolené, , Telefonní kontakt: Po - Pá od 8:00 do 16:00 hod.. Pracoviště: Rumpold - p s.r.o. pracoviště, Karlovarská třída, č.p. 20, 273 01 Kamenné Žehrovice. Informace: Pešková, +420 724 356 580,312 658 057.

Výroba - Výroba Technici elektronici přístrojů, strojů a 25 000 Kč

Technici technologové, normovači v ostatních průmyslových oborech Technolog ve strojírenské zakázkové výrobě. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadujeme:, pracovníka do technologické přípravy výroby, nejraději absolventa střední průmyslové školy strojní. Čtení technických výkresů podmínkou.. Pracoviště: První železářská společnost kladno, s.r.o., Huťská, č.p. 160, 272 01 Kladno 1. Informace: Evžen Jedlička, +420 311 235 222,602 219 059.

Zdravotnictví - Sociální pracovník 23 000 Kč

Jsme domov se zvláštním režimem pro seniory s různými typy stařeckých demencí. Hledáme zaměstnance na pozici sociálního pracovníka. Směny: 8 hodinové pouze denní.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč

Prodavači potravinářského zboží Prodavač/ka maso, uzeniny, lahůdky - SLANÝ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o řeznictví Procházka (PMU CZ, a. s.), v prostorách Kauflandu ve městě SLANÝ. , , Pracovní náplň , • prodej masa , • příprava a prodej uzenin, lahůdek a pečiva , • manipulace se zbožím , , Požadujeme , • vyučení v oboru (prodavač nebo řezník) výhodou , • chuť do práce , • nezaučené zaučíme , , Nabízíme , • pracovní poměr na dobu neurčitou s pravidelně vyplácenou mzdou , • bonusy za plnění tržeb, zaměstnanecké nákupy, stravenky , • kreativní práci s lidmi s možností postupu , , V případě zájmu se v dopoledních hodinách zastavte přímo na prodejně, nebo svůj životopis zašlete na mzofova@prochazka.cz.. Pracoviště: Pmu cz, a.s., pracoviště slaný, ul. ouvalova, kaufland, Ouvalova, č.p. 1844, 274 01 Slaný 1. Informace: Michaela Zofová, +420 727 901 088.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zloděj si odnesl nářadí za sto tisíc korun

Dalibor Janda

Dozvuky koncertu z března slyší politici ještě dnes

Středočeský běžecký vichr rozfoukal Tampere

Střední Čechy – Senzační úspěch vybojovali atleti z Kladna a Kolína na mistrovství světa juniorů do 19 let ve finském Tampere. Kladeňák Matěj Krsek sahal na čtvrtce po finále a ve štafetě na 4x400 m spolu s kolínskými kamarády Stanislavem Jírou, Štěpánem Hamplem a také Danielem Vejražkou obsadili pátou příčku!

V centru Prahy se zřítil strop a zranil dělníky. V sutinách by mohli být další

V Mikulandské ulici v Praze 1 se v úterý dopoledne zřítila klenba v opravované budově. Jednalo se o pád patra o rozměrech asi 5x10 metrů. Na místo vyrazily jednotky Integrovaného záchranného systému. Hasiči původně uvedli, že při neštěstí došlo k zavalení čtyř osob. Tři během krátké doby vyprostili a předali do péče záchranářů, kteří je po ošetření převezli do nemocnice. V sutinách by mohli být další dělníci.

FOTO: Láhve s minerálkou se kutálely noční ulicí

Slaný - Kuriózní událost se stala v pondělí krátce před půlnocí na křižovatce v Lázeňské ulici ve Slaném. Auto s nákladem minerálek, směřující po silnici I/16, ztratilo cestou část nákladu, který se rozsypal na vozovku.

Stamiliony na nové kotle jsou na cestě k lidem

Střední Čechy – Tisíce Středočechů čekají na své desetitisíce. Někteří se nedočkají – a teprve další vývoj ukáže, kteří z nich to budou. Taková je aktuální situace při rozdělování podpory v rámci druhé vlny kotlíkových dotací.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT