VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kapři na vánoční stůl bezpochyby patří

Kladensko - Kapra namodro, načerno nebo v trojobalu. Jak komu chutná. V každém případě, jdou na odbyt v těchto dnech zejména ti z jihočeských rybníků. Jak Kladenský deník zjistil, jen ve Slaném jich denně pár desítek hodin před Štědrým dnem prodají kvanta.

22.12.2011 3
SDÍLEJ:

Slánští prodejci kaprů Libor Holec a Milan TichýFoto: Foto:Deník/Kateřina Husárová

Dvojice prodavačů Milan Tichý a Libor Holec mají kapřích kabrňáků ve čtyřech kádích denně sedm až osm metráků a dodavatel stále zásobuje čerstvými kousky.

I přání kupujících jsou specifická. Jedni chtějí kapříka užít doma ještě ve vaně jako podívanou pro děti a druzí nepříjemné zabíjení nechají raději na odbornících. Podle přání si domů odnesou také vnitřnosti do polévky. „Brigádně si prodejem kaprů přivydělávám před Vánoci druhým rokem. Polovina lidí si odnáší domů živou rybu a další ji chtějí od nás zabít a vykuchat přímo ve stánku, aby s tím neměli práci a nepořádek,“ řekl Milan Tichý.

Přestože vystudoval vodňanskou rybářskou školu, potvrzuje, že na Kladensku není snadné se v tomto oboru mimo sezonu uživit, a tak i on využívá znalosti řemesla více méně jen v předvánočním čase. Jinak pracuje jako operátor na kladenské výrobní lince. Jako znalec ryb amatérské vánoční zachránce kaprů předem varuje.

„Vypustit koupenou rybu do chladné vody, ať už rybníka nebo řeky, může být spíše její smrt. Ryba dokáže vyrovnat teplotu 3 4 stupně Celsia, ale pokud ji má rodina několik dní ve vaně v bytě v chlorované vodě, a pak se kvůli dětem rozhodne jí darovat život, je to obyčejně pro rybu teplotní šok, který nepřežije,“ varuje dobrodince Milan Tichý.

Ani k prodavačům nejsou ale mnohdy prosincové teploty nejpříznivější. Jak vzpomíná jeden z dvojice, Libor Holec, jindy lesák a kladenský úředník, který si prodejem kaprů brigádně přilepšuje šestým rokem, byly před dvěma lety mrazy snad nejukrutnější. „Bylo i minus šestnáct stupňů a to je opravdu hodně. Pracovalo se velice špatně, protože nám při kuchání a porcování doslova přimrzal nůž ke stolu. Vloni byl velký mráz naštěstí jen jeden den. Bylo minus dvanáct,“ vylíčil Libor Holec.

Letos počasí zatím prý ujde, ale za dvanáct hodin denně na mraze, je i urostlým chlapíkům poněkud chladněji. V zavazadlovém prostoru služební dodávky mají proto termosky. Nabízí se myšlenka, že si dopřávají lahodný groček. Opak je pravdou. „Kdepak. V termosce máme jen čaj. To by to dopadlo s grogem. Musíme být pohotoví a také řídíme auto. Něco ostřejšího si dopřejeme až večer doma,“ usmál se Milan Tichý. Podle svých slov pomáhá v tento čas horká koupel a domácí pálenka.

Když netrápí počasí, pozlobí či pobaví prodejce kaprů občas snad jen prazvláštní požadavky některých zákazníků. „Speciální prosby mají asi nejčastěji Asiaté. Jeden po mně chtěl kapra z jedné strany zbaveného šupin a z druhé strany docela bez kůže. Další požadoval jen oči z ryby. Jiní zákazníci zase nakoupí i deset čtyřkilových kaprů. Asi pro celou vesnici. V úterý tu byl jede. člověk, řekl, že si bere kapra na chov do svého rybníku,“ vylíčil prodavač Milan Tichý.

V každém případě největší nápor zákazníků očekávají prodejci od dnešního dne, kdy budou doslova v jednom kole. Jak prozradil prodavač, jihočeští rybáři šlechtí v současné době novinku - kapra, který bude mít zvýšený obsah omega 3 mastných kyselin. Bude tedy, podle odborníků, ještě zdravější. Zákazníci by mohli první takovou rybu dostat na stůl zhruba do pěti let.

ReceptMilana Tichého na rybí polévku
Omyté rybí hlavy, odřezky ploutví a vnitřnosti uvaříme zhruba ve třech litrech vody. Vývar přecedíme přes sítko, aby byl čistý a bez pevných zbytků. Na sádle osmažíme dozlatova asi čtyři až pět cibulí (30 dkg) a zalijeme vývarem. Poté přidáme do hrnce kořenovou zeleninu - celer, pastyňák a mrkev. Té méně, aby polévka nebyla příliš nasládlá. Přidáme nakrájená játra a maso obrané z hlav a další vnitřnosti, které chceme v polévce mít. Vývar ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem - toho asi 1/2 kávové lžičky. V pánvi nebo malém kastrůlku usmažíme na másle světlou jíšku z hladké mouky. Přidáme k vývaru a necháme deset až patnáct minut provařit. Do téměř hotové polévky nakrájíme nadrobno mlíčí, případně nadrobíme rybí jikry zbavené blány. Povaří se již jen krátce. Nakonec pro zjemnění chuti lze přidat kelímek smetany, nejlépe třicetiprocentní.

Autor: Kateřina Husárová

22.12.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – čtvrtek 14. prosince 2017

Tříletý polobezdomovec a brutální agresor v tramvaji: Prohlédněte si videa dne

Smečař Kladna Tomáš Hýský v utkání s Ústím.

Favorit se nenechal zaskočit

Fotografie přibližují atmosféru Walesu i Anglie

Kladno /FOTOGALERIE/ - Fotografickou výstavu, jejíž autorkou je fotografka Andrea Thiel Lhotáková, si mohou prohlédnout návštěvníci Malé galerie v České spořitelně v Kladně.

Kramár kontra kladenské bloky

Kladno - Volejbalisté Kladna zajíždí ve čtvrtek na palubovku osmého Ústí nad Labem, kde je čeká jediný soupeř, jehož v první polovině základní části extraligy porazili bez ztráty setu.

Rytíře čeká domácí trojboj a fanoušky vánoční dražba

Kladno - Poslední adventní týden bude ve znamení hokeje. Rytíři odehrají v rychlém sledu tři domácí utkání, a to středeční, proti Karlovým Varům, ozdobí vánoční edice dresů i sváteční zápasový program!

Česko zpívalo koledy, tradičně na řadě míst také na Kladensku

Kladensko /FOTOGALERIE/ - Tisíce lidí se ve středu večer šešly na náměstích, před školami, v parku či před oblíbenými hospůdkami, aby se i letos svým zpěvem přidali k akci Deníku Česko zpívá koledy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT