VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kapři na vánoční stůl bezpochyby patří

Kladensko - Kapra namodro, načerno nebo v trojobalu. Jak komu chutná. V každém případě, jdou na odbyt v těchto dnech zejména ti z jihočeských rybníků. Jak Kladenský deník zjistil, jen ve Slaném jich denně pár desítek hodin před Štědrým dnem prodají kvanta.

22.12.2011 3
SDÍLEJ:

Slánští prodejci kaprů Libor Holec a Milan TichýFoto: Foto:Deník/Kateřina Husárová

Dvojice prodavačů Milan Tichý a Libor Holec mají kapřích kabrňáků ve čtyřech kádích denně sedm až osm metráků a dodavatel stále zásobuje čerstvými kousky.

I přání kupujících jsou specifická. Jedni chtějí kapříka užít doma ještě ve vaně jako podívanou pro děti a druzí nepříjemné zabíjení nechají raději na odbornících. Podle přání si domů odnesou také vnitřnosti do polévky. „Brigádně si prodejem kaprů přivydělávám před Vánoci druhým rokem. Polovina lidí si odnáší domů živou rybu a další ji chtějí od nás zabít a vykuchat přímo ve stánku, aby s tím neměli práci a nepořádek,“ řekl Milan Tichý.

Přestože vystudoval vodňanskou rybářskou školu, potvrzuje, že na Kladensku není snadné se v tomto oboru mimo sezonu uživit, a tak i on využívá znalosti řemesla více méně jen v předvánočním čase. Jinak pracuje jako operátor na kladenské výrobní lince. Jako znalec ryb amatérské vánoční zachránce kaprů předem varuje.

„Vypustit koupenou rybu do chladné vody, ať už rybníka nebo řeky, může být spíše její smrt. Ryba dokáže vyrovnat teplotu 3 4 stupně Celsia, ale pokud ji má rodina několik dní ve vaně v bytě v chlorované vodě, a pak se kvůli dětem rozhodne jí darovat život, je to obyčejně pro rybu teplotní šok, který nepřežije,“ varuje dobrodince Milan Tichý.

Ani k prodavačům nejsou ale mnohdy prosincové teploty nejpříznivější. Jak vzpomíná jeden z dvojice, Libor Holec, jindy lesák a kladenský úředník, který si prodejem kaprů brigádně přilepšuje šestým rokem, byly před dvěma lety mrazy snad nejukrutnější. „Bylo i minus šestnáct stupňů a to je opravdu hodně. Pracovalo se velice špatně, protože nám při kuchání a porcování doslova přimrzal nůž ke stolu. Vloni byl velký mráz naštěstí jen jeden den. Bylo minus dvanáct,“ vylíčil Libor Holec.

Letos počasí zatím prý ujde, ale za dvanáct hodin denně na mraze, je i urostlým chlapíkům poněkud chladněji. V zavazadlovém prostoru služební dodávky mají proto termosky. Nabízí se myšlenka, že si dopřávají lahodný groček. Opak je pravdou. „Kdepak. V termosce máme jen čaj. To by to dopadlo s grogem. Musíme být pohotoví a také řídíme auto. Něco ostřejšího si dopřejeme až večer doma,“ usmál se Milan Tichý. Podle svých slov pomáhá v tento čas horká koupel a domácí pálenka.

Když netrápí počasí, pozlobí či pobaví prodejce kaprů občas snad jen prazvláštní požadavky některých zákazníků. „Speciální prosby mají asi nejčastěji Asiaté. Jeden po mně chtěl kapra z jedné strany zbaveného šupin a z druhé strany docela bez kůže. Další požadoval jen oči z ryby. Jiní zákazníci zase nakoupí i deset čtyřkilových kaprů. Asi pro celou vesnici. V úterý tu byl jede. člověk, řekl, že si bere kapra na chov do svého rybníku,“ vylíčil prodavač Milan Tichý.

V každém případě největší nápor zákazníků očekávají prodejci od dnešního dne, kdy budou doslova v jednom kole. Jak prozradil prodavač, jihočeští rybáři šlechtí v současné době novinku - kapra, který bude mít zvýšený obsah omega 3 mastných kyselin. Bude tedy, podle odborníků, ještě zdravější. Zákazníci by mohli první takovou rybu dostat na stůl zhruba do pěti let.

ReceptMilana Tichého na rybí polévku
Omyté rybí hlavy, odřezky ploutví a vnitřnosti uvaříme zhruba ve třech litrech vody. Vývar přecedíme přes sítko, aby byl čistý a bez pevných zbytků. Na sádle osmažíme dozlatova asi čtyři až pět cibulí (30 dkg) a zalijeme vývarem. Poté přidáme do hrnce kořenovou zeleninu - celer, pastyňák a mrkev. Té méně, aby polévka nebyla příliš nasládlá. Přidáme nakrájená játra a maso obrané z hlav a další vnitřnosti, které chceme v polévce mít. Vývar ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem - toho asi 1/2 kávové lžičky. V pánvi nebo malém kastrůlku usmažíme na másle světlou jíšku z hladké mouky. Přidáme k vývaru a necháme deset až patnáct minut provařit. Do téměř hotové polévky nakrájíme nadrobno mlíčí, případně nadrobíme rybí jikry zbavené blány. Povaří se již jen krátce. Nakonec pro zjemnění chuti lze přidat kelímek smetany, nejlépe třicetiprocentní.

Autor: Kateřina Nič Husárová

22.12.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 15 500 Kč Pomocní kuchaři Pomocná síla v kuchyni. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Stálá ranní směna, zdravotní průkaz., , Praxe ve stravovacím provoze výhodou., , Pracovní doba: 6:30 - 15:00 hod., , Nástup dohodou.. Pracoviště: Domov mládeže - 5. května, 5. května, č.p. 1870, 272 01 Kladno 1. Informace: Miroslav Janák, +420 602 610 872. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 15 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka - pizzař. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Krátký/dlouhý týden., , Potravinářský průkaz podmínkou. Praxe ve výrobě pizzy není nutná - vše zaučíme., , Možno i DPP nebo DPČ.. Pracoviště: Pizza jumbo s.r.o., Mírové náměstí, č.p. 262, 273 03 Stochov. Informace: Petr Jirák, +420 604 116 744. Administrativa - Administrativa Ostatní odborní pracovníci v 21 400 Kč Vedoucí v oblasti administrativních agend Vedoucí regionálního pracoviště CPIC - Kladno. Požadované vzdělání: bakalářské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21400 kč, mzda max. 32170 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Co bude vaší pracovní náplní, " Komplexní zajištění chodu regionálního pracoviště, " Spolupráce s partnerskými organizacemi v regionu, " Zajištění poradenské činnosti pro klienty - cizince legálně pobývající na území ČR, " Podílení se na projektovém řízení a administrativě, Jaké znalosti a dovednosti by vám neměly chybět?, " VŠ vzdělání humanitního zaměření, " Organizační a manažerské dovednosti, " Velmi dobrý ústní i písemný projev, " Multikulturní tolerance, " ŘP skupiny B, " Znalost angličtiny na komunikativní úrovni, " Znalost práce na PC, zejména MS OFFICE, Co bude vaši velkou výhodou?, " Pracovní zkušenosti s cizinci, " Odborná způsobilost dle zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách, " Zkušenosti s realizací projektu EU, Co můžete očekávat?, " Odpovědnou a zajímavou práci, " Zařazení v platové třídě 12 dle NV č. 341/2017 Sb. + osobní ohodnocení, " příplatek za vedení, " Odborný růst a možnost účasti na vzdělávacích akcích, " 25 dní dovolené, 5 dní indispozičního volna, " Multisport kartu, Jazykový Bonus, " Fond kulturních a sociálních potřeb, " Sodexo stravenky, " Možnost využití zvýhodněných mobilních tarifů i pro členy rodiny, " Pracovní doba: Po, St 8:30-19:00, Út, Čt 7:30-15:00, Pá 7:30-14:00, Nástup - dle dohody, Informace o projektu www.integracnicentra.cz a naší organizaci www.suz.cz, Zájemci zašlou strukturovaný životopis a motivační dopis na rvyskocil@suz.cz. Pracoviště: Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra, prac. cpic - kladno, Cyrila Boudy, č.p. 1444, 272 01 Kladno 1. Informace: Robert Vyskočil, . Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Vychovatel 18 000 Kč Vychovatelé (kromě vychovatelů pro osoby se speciálními vzdělávacími potřebami) Vychovatel / vychovatelka do školní družiny + asistent/ka pedagoga. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme:, kvalifikovanou vychovatelku/vychovatele do školní družiny, , vzdělání - pedagogické středoškolské., Pracovní úvazek 0,5 - 0,75, Pracovní doba: 6:30 - 17:00 hod., Úvazek je doplněn o práci asistenta pedagoga.. Pracoviště: Základní škola a mateřská škola oty pavla buštěhrad, okres kladno, Tyršova, č.p. 77, 273 43 Buštěhrad. Informace: Kristýna Krečová, +420 312 250 530.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kladno volejbal.cz – VK Jihostroj České Budějovice 1:3 , EL volejbalu, Kladno, 29. 9. 2018

Body projeli po taktické stránce

Kladno - Frýdek-Místek, navrátilec Brendon Nash čistí prostor

Přetahovanou s Frýdkem rozhodl parádním sólem Vampola

Oslavy republiky nahlížejí i do šatníku

Jesenice /FOTO/ - Klobouky pro pány i dámy, ale třeba i typickou masarykovskou čepici mohou obdivovat návštěvníci Vlastivědného muzea v Jesenici na Rakovnicku. Pod názvem Žiju v první republice se tam v rámci cyklu akcí ke stému výročí vzniku republiky koná výstava představující dobovou módu.

U lékaře Středočeši platí víc než v Praze

Střední Čechy – Ceny služeb jsou smluvní – což ovšem nemá zhola nic společného s představou, že byste snad mohli umlouvat slevu – a tak se liší provozovnu od provozovny. Mohou se dokonce měnit i v průběhu roku. Přesto statistici dokážou určit průměrné hodnoty.

Soutěží pět alejí z kraje. Přibudou?

Střední Čechy – Motivace může být různá. Někdo si chce zasoutěžit o let balonem či novou zrcadlovku známé značky, jiný by prostě rád upozornil na atraktivní alej či stromořadí ze svého okolí. Jedněm i druhým Jiří Kaňa z pořádající organizace Arnika připomíná - na nominování své favoritky do osmého ročníku ankety Alej roku už zbývá čas jen do konce října.

Slaný francouzák pokračuje ještě až do neděle

Slaný /FOTOGALERIE/ - Městské kino ve spolupráci se slánským Francouzským klubem pořádá pro své přátele a příznivce již třetí ročník akce festivalu Slaný francouzák, který se letos koná ve dnech od 13. až 21. října.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT