„Trvalo nám tři roky, než jsme jsme s kolegy Helenou Kohlovou, Václavem Ciglerem, Michalem Motyčkou a Patrikem Háblem nalezli řešení tohoto architektonicko-liturgického hlavolamu. Trvalo celou tu dobu, než jsme nalezli, snad přirozenou, polohu pro několik málo prvků, které nově vyznačují, ukotvují a sjednocují slavení liturgie v klášterním kostele," přiblížil náročnou přestavbu architekt Norbert Schmidt.

Za cíl si kladli, dle jeho slov, spojení společenství řeholníků a rodin s dětmi kolem jednoho pevného oltáře. Zároveň se zamilovali do dynamiky historické podstaty kostela, do jeho polycentrického poutnického charakteru, který však jasně drží pohromadě jednoznačná orientace a nasměrování.
„To, co dnes vypadá jednoduše, vůbec jednoduché nebylo. Asi byste si nevšimli, že dva barokní oltáře, navíc ty nejstarší dochované, změnily svou polohu. Celé dva roky trvalo, než se podařilo odstranit barokní schod mezi presbytářem a lodí kostela.

A radost nad uvolněním prostoru byla korunována tím, že naši intuici potvrdili při odkrytí podlahy nakonec i odborníci. Nic nového jsme vlastně neudělali, jen se vrátili k původní gotické nivelitě presbytáře," dodal architekt.
Pro našince možná nezvyklé pojetí a nečekané překvapení, pro tvůrce citlivé i sebevědomé uchopení historické stavby podstaty bývalého františkánského kláštera.

„Péče o zahojení jizev na hlavním barokním oltáři, které tu zanechalo vandalství komunistického režimu, se ujal známý český malíř Patrik Hábl," řekl Pavel Pola, jeden z představených slánského řádu bosých karmelitánů.

Kardinál Dominik Duka při setkání ve Slaném v kostele vložil do nitra oltáře ostatky svatých a následně místo vysvětil.
Kromě jiného z jeho úst zaznělo: „Ať tento oltářní kámen je navždy zasvěcen ke slavení Kristovy oběti a stane se stolem, z něhož bude tvůj lid čerpat sílu."

Po oficiální části měli příchozí možnost zúčastnit se nejen občerstvení, ale i neformálního setkání s architekty. Někteří lidé si dokonce podali ruku s kardinálem.

„Jako člen řádu svatého Huberta znám Dominika Duku z oficiálních akcí. Pro město Slaný je to vyznamenání, že k nám přijel a vysvětil oltář. Navíc se mi dostalo soukromého požehnání, z čehož jsem pochopitelně velmi potěšen," řekl Vojtěch Kočka, předseda KDU-ČSL ve Slaném.

Radost z návštěvy vysokého církevního hodnostáře měl i místostarosta Martin Hrabánek (ODS), který se akce rovněž zúčastnil a kardinálovi předal od města dárek.