Právníci se spisem přestali zabývat s vyjádřením, že dosavadní způsob vedení trestního řízení je v rozporu s trestním řádem, obsahuje formální vady a nikdy ani nebyly dostatečné důvody pro jeho vydání.

Kvůli tomu, že někdejší maturanti gymnázia Lenka Brtinská, Jan Kopecký a posléze i Pavel Martiník nesouhlasili s tím, že ředitel Milan Dundr vyhrál výběrové řízení a před více než rokem byl krajským úřadem potvrzen na dalších šest let ve funkci, čekala je patnáctiměsíční anabáze a chození k policejním výslechům.

Kauza začala vcelku nenápadně, když se studentům nelíbilo, že uchazečka o post ředitelky, učitelka Milada Záborcová, skončila při konkurzu na druhém místě, přitom podle jejich soudu, nabídla lepší nápady pro vedení školy.

Ať už studenti měli či neměli ve svých názorech a kritice práce ředitele školy pravdu, dle pravidel demokracie vyjádřili pouze veřejně svůj názor v petici, která následně kolovala i na sociálních sítích. Za to je stihl trest. Ředitel Dundr podal trestní oznámení na neznámého pachatele, přestože bylo od počátku jasné, kdo je autorem oněch kritických vět.

I když by se studentům nyní mělo ulevit, cítí to jinak. „Případ vyústil v naprosto logický a předvídatelný konec a divím se, že se v této hospodárné době našly prostředky na práci policie, která opakovaně vyslýchala velké množství lidí více než rok zbytečně," říká student Jan Kopecký.

Podle jeho slov jsou sice autoři petice nyní zbaveni stínu soudního stíhání, ale utrpěla jejich občanská čest. „Byla potupena nechutnými intrikami lidí z různých míst a od nikoho nemůžeme čekat omluvu. Vyzývám proto pana ředitele jako hlavního strůjce bolestného a velmi diskreditujícího případu, který naše pošpinění způsobil, aby důrazně zvážil svoji rezignaci na místo ředitele," dodává student.

Ředitel Dundr svoji funkci ale opouštět nehodlá. Od počátku svůj postup hodnotí jako obranu proti pisatelům petice a hanlivým letákům, které se objevovaly po městě. Je přesvědčen, že v době, kdy byla veřejně poškozována jeho pověst, pro něj existovala jediná možnost, jak štvanici zastavit, a to, obrátit se na policii.